14 okt. 2014

ALEPH Weekoverzicht n° 141


 

In de kijker :

* Bleekgezichten
* Prikkeltjes
* Achter gesloten deuren
* Chantage
* Kip ik heb je
* Ebolamythe
* Chaos in de zorg
* Pensioen als wapen
* Concerta af- of aangewezen
* Natuurlijk GMO
* Even stilstaan

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bleekgezichten
 
Geert Van Istendael : Als u naar de groepsfoto van de kersverse regering in België kijkt, valt u dan niets op?

Als Brusselaar ben ik gewend aan een veelkleurige (en veeltalige en veelgeurige en veelgodsdienstige enz. enz.) stad. Op straat, in de metro, in de supermarkt, als je je kleinkinderen afhaalt bij de schoolpoort, je kunt er niet naast kijken, op elk uur van dag of nacht, naast al die tinten mensenhuid, van zwarte koffie tot karnemelk en alle denkbare schakeringen tussenin. Dat bevalt me zeer. Het is mooi en verrassend en soms ook spannend. Ik kan me de hoofdstad van België, Vlaanderen, de Franse Gemeenschap en Europa niet meer anders voorstellen en ik wil me mijn stad ook niet anders voorstellen. Er zullen steeds meer kleuren bijkomen, daar verheug ik me nu al op.

Kijk naar het noorden, want die van de N-VA zijn Groot-Nederlanders of niet soms: 40 procent vrouwen. Kijk naar het oosten, want Merkelland is voor velen van hen het ideale model: 37,5 procent vrouwen. Van het zuiden wenden flaminganten de blik af. Ze zouden er beter aan doen eens aandachtig richting Parijs te kijken. In de Franse regering: 47 procent vrouwen. Frankrijk komt al vlak bij Zweden: 50 procent vrouwen / 50 procent mannen. Dat is het enige aanvaardbare model, het enige model dat aansluit bij deze tijd, het enige model dat de toekomst aankan.

Uit moedwil? Veeleer uit onverschilligheid, vrees ik. Of erger, onkunde. Niet weten (of niet willen weten?) hoe België vandaag in mekaar zit.
Wereldvreemde bleekgezichten.
Wereldvreemde venten, op vier na toch.
En dat soort volk heeft de volgende vijf jaar het lot van het vaderland in handen?

Lees verder:
http://www.mo.be/column/wereldvreemde-bleekgezichten

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prikkeltjes

* Vrijheid stopt waar volksgezondheid begint: statement van de Franse minister van Volksgezondheid. Dit n.a.v. een momenteel lopend proces tegen een (door de kinderarts bij justitie aangegeven) echtpaar met twee ongevaccineerde kinderen van 3jr en 15mnd (bewuste keuze). Als 'criminelen' beschouwd, want de procureur eist maar liefst 2 (!) jaar gevangenisstraf en 30.000 (!) euro boete: http://www.lemonde.fr/sante/article/2014/10/09/le-vaccin-obligatoire-en-proces_4503054_1651302.html

* Prikkelende rook: Een inenting om te stoppen met roken; het klinkt erg aantrekkelijk, maar werkt het ook? Helaas niet, luidt de conclusie van Nederlandse onderzoekers. Zij onderzochten of een nicotinevaccin (NicVAX®) de kans op succes bij stoppen met roken vergroot. Relatief veel mensen waren in staat om te stoppen, maar een vaccinatie voegde hier niets aan toe: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=%20%2016811%20%20%20%20&preview

* Vaccins zijn onveilig: Uitspraak van het Hoog Gerechtshof in Amerika (2011) waarin vaccins als ‘onvermijdelijk onveilig’ worden beschouwd. Vaccinatie betekent dus dat sommige kinderen schade zullen oplopen. http://www.law.cornell.edu/supct/html/09-152.ZD.html

* Bijwerkingen: Sinds 2008 neemt het aantal meldingen van heftige bijwerkingen na de boostervaccinatie DaKTP (difterie, kinkhoest, tetanus, polio) op 4-jarige leeftijd toe. De bijwerkingen lijken vaker voor te komen bij kinderen die op de zuigelingenleeftijd eveneens gevaccineerd zijn met acellulair kinkhoestvaccin. Daarvoor werd op de zuigelingenleeftijd namelijk helecel-kinkhoestvaccin gebruikt. http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Uitgaven/Infectieziekten_Bulletin/Jaargang_23_2012/Oktober_2012/Inhoud_oktober_2012/Bijwerkingen_van_de_kinkhoestboostervaccinatie_op_4_jarige_leeftijd

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Achter gesloten deuren

Achter gesloten deuren, in het grootste geheim, wordt er tussen de EU en de VS onderhandeld over het handelsverdrag TTIP. Regeringen en bedrijven beloven ons om economische groei en banen te creeeren aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Maar foodwatch is er samen met 250 andere maatschappelijke organisaties van overtuigd dat de overeenkomst vooral grote bedrijven dient, niet de Europese burgers.

Het grootste gevaar is niet de verzwakking van de bestaande normen. Noodzakelijke verbeteringen op gebied van milieu-, arbeids- dierenwelzijns- en consumentenrechten worden vrijwel onmogelijk gemaakt, omdat regelgeving door zowel de EU als de VS moet worden goedgekeurd. Bovendien kunnen bedrijven straks mogelijk een klacht indienen, als ze kunnen aantonen dat politiek beleid tot economische schade leidt. In gewone mensentaal: politici kijken wel uit om wetten te maken die consumenten beschermen (en economisch nadelig zijn voor bedrijven). Dat kan ze op een flinke schadeclaim komen te staan.

We moeten ons samen verzetten tegen dit zorgwekkende ondemocratische proces. Europese regels die de kwaliteit en veiligheid van ons voedsel waarborgen, kunnen mogelijk door de VS en de voedselindustrielobby onderuit geschoffeld worden.

De Europese Commissie heeft ons verzoek tot het starten van een officieel burgerinitiatief afgekeurd. Samen met 250 andere organisaties, heeft foodwatch besloten de petitie toch te starten. We moeten politici tonen hoe bezorgd en verontwaardigd Europese consumenten zijn over TTIP. Het doel is één miljoen handtekeningen. Teken nu en vraag je vrienden, kennissen, collega's en familie hetzelfde te doen!

De teller staat nu al op meer dan een half miljoen handtekeningen:http://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/standpunt-ttip/e-mailactie/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Chantage

Ziekenhuizen zijn steeds meer kwijt aan
dure geneesmiddelen. De overheid zou de geneesmiddelenhandel niet meer als vrije markt moeten beschouwen maar als algemene voorziening waar de prijs gereguleerd moet worden.

Dat betoogt Marcel Levi, bestuursvoorzitter van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, vandaag in NRC. “Het is opvallend dat bijna niemand zich afvraagt waarom dure geneesmiddelen eigenlijk zo duur zijn. Dat is namelijk vrijwel nooit omdat het zo duur is ze te produceren, dat valt meestal wel mee.”

In zijn opiniestuk bekritiseert hij ook de werkwijze van de farmaceutische industrie. Die zou onnodig bureaucratisch zijn en daardoor de prijs opdrijven. En dokters weten volgens hem ook zonder dure reclame razendsnel als er een effectief nieuw medicament voor een ziekte beschikbaar komt. “
Zelfs als we de productiekosten, ontwikkelingskosten en marketingkosten voor lief nemen, is de prijs nog niet verklaard”, schrijft hij verder. “De medicijnprijs wordt vooral beïnvloed door wat de producent ervoor denkt te kunnen vragen. Dat betekent dat je bij een medicament voor een nare ziekte exorbitante bedragen kunt verlangen. Een vorm van chantage.”

In omringende landen is de prijs aanzienlijk lager, benadrukt Levi. De overheid moet daarom beter onderhandelen, de ontwikkeling van ‘biosimulars’ (replicamedicijnen) stimuleren en druk uitoefenen op de Europese geneesmiddelenautoriteit EMEA om geneesmiddelen sneller door het registratieproces te loodsen.

Ook veroordeelt Levi de marketingbudgetten van de farmaceutische industrie: '
voor medicamenten die echt effectief zijn en een grote verbetering voor de patiënt betekenen is marketing helemaal niet nodig. Er wordt dan ook nooit geadverteerd voor antibiotica bij een longontsteking, of voor aspirine als bloedverdunnend medicijn bij een hartinfarct'.

Dokters weten ook zonder reclame razendsnel als er een effectief nieuw medicament voor een ziekte beschikbaar komt. Bijna alle marketing richt zich op geneesmiddelen die een kopie zijn van wat er al is of op geneesmiddelen die nauwelijks iets toevoegen voor de patiënt.”http://www.nrcq.nl/2014/10/06/overheid-moet-prijs-medicijnen-reguleren

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kip ik heb je

Undercover videomateriaal van PETA onthult de wrede behandeling van vogels bij Plukon Food Group, een van de grootste kipproducenten in Europa, gevestigd in Wezep en ook leverancier van Albert Heijn.

People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) Duitsland is een zusterorganisatie van PETA Nederland. Onderzoekers hebben boerderijen bezocht tussen mei en juli 2014 en hebben medewerkers gefilmd die vogels op ruige wijze vastpakken en ze in kratten proppen. Kippenvangers – die slechts 3 cent per kip krijgen – zijn gefilmd terwijl ze tot wel 8 kippen tegelijkertijd, ondersteboven aan hun poten oppakken terwijl ze wanhopig met hun vleugels fladderen in een poging te ontsnappen. Duizenden kippen worden in vrachtwagens geladen met wel 34 kippen opgepropt in ieder krat. Het team filmde ook zieke, stervende en dode vogels onder de levende vogels en ontdekte antibiotica en genetisch gemodificeerd voedsel.

Dit zijn duidelijke overtredingen van het “Beter Leven” kenmerk van de Nederlandse Dierenbescherming. Plukon heeft vorig jaar nog een duurzaamheid award ontvangen van Albert Heijn voor haar ‘Kip van Morgen’.

In een artikel op Pluimveeweb kun je lezen hoe Plukon onlangs voor de marketingafdeling van Albert Heijn een excursie langs pluimveehouders organiseerde, om ze uit te leggen hoe de productie van vleeskuikens verloopt en wat de verschillen zijn tussen de concepten. Het doel is om dat via Albert Heijn beter voor het voetlicht te brengen bij consumenten.

Iedere keer weer laten onderzoeken verspreid over Europa naar zogenoemde boerderijen met een ‘hoge standaard van dierenwelzijn’ hetzelfde zien: zieke en lijdende dieren die in verschrikkelijkste omstandigheden leven”, zegt PETA Nederland voorlichter Tim Zijlstra. “Het Nederlandse publiek moet begrijpen dat het idee van humaan vlees een mythe is en de enige manier om er zeker van te zijn dat u niet bijdraagt aan dierenmishandeling is dat u zorgt dat er geen dieren op uw bord liggen.”
http://www.duurzaamnieuws.nl/peta-plukon-mishandelt-ook-beter-leven-kip/

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ebolamythe

Over Ebola doen nogal wat mythes en halve waarheden de ronde. Het is natuurlijk een verschrikkelijke epidemie maar door de hang naar sensatie in de media zijn bepaalde feiten ook aangedikt, verdraaid of zelfs helemaal fout weergegeven.

1. Ebola is niet te stoppen
Complete onzin, elke Ebola-uitbraak tot nu toe is gestopt. 

2. Ebola is een doodvonnis
Voor heel veel mensen betekent een besmetting met Ebola inderdaad een doodvonnis. Maar minder bekend is dat ongeveer 50 procent van alle mensen die besmet zijn met Ebola deze besmetting overleven. 

3. Ebola-patiënten hebben allemaal hevige bloedingen
Fout, de meeste Ebola-patiënten hebben zelfs helemaal geen bloedingen. 

4. Ebola is besmettelijk via de luchtwegen
In deze mythe zit een grond van waarheid maar eigenlijk kan Ebola enkel doorgegeven worden via contact met lichaamsstoffen.
 
5. Ebola is erg besmettelijk
Hoewel het aantal slachtoffers met de dag groeit is Ebola toch niet zo besmettelijk. Een Amerikaanse epidemioloog rekende uit dat er per patiënt slecht 1 tot 2 andere mensen besmet worden.

6. Ebola is de gevaarlijkste ziekte ter wereld
Niet enkel klopt deze stelling niet doordat Ebola eigenlijk zo goed als enkel in Afrika slachtoffers heeft gemaakt maar zelfs in Afrika is ze verre van de meest gevaarlijke ziekte. Er sterven vele malen meer mensen aan aids, tuberculose, malaria en diarree om maar een paar andere ziektes te noemen.


http://www.express.be/articles/?action=view&cat=sciences&item=6-mythes-omtrent-ebola-ontkracht&language=nl&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Chaos in zorg
 
Meer dan de helft van de gemeente-ambtenaren verwacht een stroeve overgang als de taken op het gebied van jeugd, zorg en werk van de rijksoverheid en provincies in januari naar de gemeenten overgaan. Eén op de vijf voorziet zelfs het uitbreken van chaos.

Dat blijkt uit een enquete van Binnenlands Bestuur en het NCRV-programma Altijd Wat onder 975 gemeente-ambtenaren en -bestuurders. Ambtenaren in gemeenten met meer dan 100.000 inwoners zijn nog wat pessimistischer. Daar denkt een kwart dat het een warboel wordt.Twee derde van de ambtenaren vindt de decentralisatie op zich een goed plan. Maar bijna de helft spreekt van een voorbereiding die tekortschiet. De beschikbare budgetten en menskracht voor de operatie doen het vertrouwen in een goede afloop niet toenemen

Uit de dinsdag gepubliceerde onderzoeksresultaten komt verder naar voren dat vooral de overheveling van de jeugdzorg met weinig vertrouwen tegemoet wordt gezien. Bijna de helft van de gemeente-ambtenaren en -bestuurders denkt dat daar het grootste knelpunt zit.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pensioen als wapen

Nederlandse pensioenfondsen beleggen massaal in producenten van militaire drones. Dit blijkt uit onderzoek van Stop Wapenhandel in het kader van de Internationale actiedag tegen drones. Daarmee investeren de pensioenfondsen in controversiele wapens die de drempel voor oorlog verlagen, de menselijke factor bij de beslissing om te doden steeds verder reduceren, en in sommige gevallen gebruikt worden voor liquidaties, soevereiniteitsschendingen en mensenrechtenschendingen.

Vooralsnog heeft geen enkel pensioenfonds een beleid ten aanzien van beleggingen in drones. Stop Wapenhandel pleit ervoor dat pensioenfondsen dergelijk beleid gaan ontwikkelen en investeringen in dronesbedrijven beëindigen. ABP is, als veruit het grootste pensioenfonds naar belegd vermogen, de belangrijkste investeerder in de dronesbedrijven. Het belegt voor in totaal ruim een miljard euro in de twintig onderzochte bedrijven. Een aantal andere pensioenfondsen, zoals die voor de Bouw, de Grafische Bedrijven, de Huisartsen en de Woningcorporaties, beleggen eveneens in veel van deze ondernemingen.

‘Drones nemen een drempel weg om geweld te gebruiken in plaats van te zoeken naar diplomatieke of politieke oplossingen. Pensioenfondsen en andere financiële instellingen zouden meer werk moeten maken van een ethisch beleggingsbeleid, en sneller moeten inspelen op concrete ontwikkelingen die aanvullingen hierin nodig maken’, aldus Wendela de Vries, coördinator van Stop Wapenhandel.

Stop Wapenhandel ziet twee mogelijkheden om beleggingsbeleid ten aanzien van drones te ontwikkelen. De meest geëigende oplossing is het toevoegen van drones aan de lijst van ‘controversiële wapens’ en daarop aansluitend bedrijven uitsluiten die drones, of essentielë onderdelen of diensten daarvoor, produceren of leveren. Een minder vergaande methode is het uitsluiten van die bedrijven die drones leveren die ingezet worden in situaties waar mensenrechten worden geschonden of die in strijd zijn met het internationaal recht. Daarbij zouden in ieder geval alle producenten/leveranciers van bewapende drones van beleggingen uitgesloten moeten worden.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Concerta af- of aangewezen

Duizenden volwassen ADHD-patiënten slikken een medicijn dat door de geneesmiddeleninspectie is afgewezen. Dat meldde het VPRO-radioprogramma Argos zaterdag.

Het medicijn
Concerta bezorgt de gebruikers een te grote kans op ernstige bijwerkingen zoals hartproblemen en agressie, oordeelde het College ter Beoordeling van Medicijnen in 2011. Toch schreven psychiaters het medicijn in de twee daaropvolgende jaren aan 12.500 mensen voor. Tot dusver zijn 326 meldingen van bijwerkingen geregistreerd, waaronder vier gebruikers die een hartinfarct kregen en vijftien meldingen van hartkloppingen.

Toch wil de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie in een nieuwe richtlijn Concerta opnemen als eerst aangewezen middel. Een van de opstellers van die richtlijnen zegt in Argos dat Concerta op "
niet-rationele gronden" is afgewezen; de inspecteurs zouden niet wetenschappelijk te werk zijn gegaan.

Hoogleraar gezondheidsrecht Legemaate denkt dat artsen die een afgewezen middel voorschrijven, de regels overtreden. "Die psychiaters zullen behoorlijk goed aannemelijk moeten maken dat wat ze doen, deugt", zegt hij in Argos. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg kunnen medicijnen die niet op de markt worden toegelaten, "voor bepaalde individuele patiënten een meerwaarde hebben". In dat geval mag een arts zo'n middel voorschrijven.

Bij kinderen en jongeren met ADHD kiezen psychiaters veelal voor het geneesmiddel Ritalin. De Gezondheidsraad meldde afgelopen zomer dat het gebruik van Ritalin de afgelopen jaren is verviervoudigd.http://nos.nl/artikel/708758-afgewezen-adhdpil-populair.html

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Natuurlijk GMO

De Amerikaanse consumentenorganisatie
Consumer Reports stelde door middel van tests vast dat zelfs in 'natuurlijk' genoemde ontbijtgranen, chips, soya-babymelk en andere populaire levensmiddelen GMO-ingrediënten verwerkt zijn. Dat spoort niet met wat een consument zou mogen verwachten.

Meer dan 70% van alle Amerikanen zegt dat ze geen GMO in hun eten willen; 92% wil dat een eventuele GMO-inhoud op het etiket vermeld wordt.

GMO-labeling is een langlopend dossier. Wereldwijd zijn wetenschappers het oneens over de schadelijkheid van GMO's voor de gezondheid. In de VS mogen GMO's in voedsel toegepast worden, zonder dat de overheid bewijs eist dat ze veilig zijn. De EU, China en Japan denken daar anders over. Daar is etikettering vaak wel verplicht.

De grote zaadproducenten en voedselbedrijven in de VS zijn echter fel gekant tegen verplichte labeling. Een dergelijk etiket zou impliceren dat eten met GMO-ingrediënten inferieur zouden zijn aan ander, gewoon of biologisch eten terwijl er geen bewijs is dat GMO schadelijk is.

In bijna alle monsters van eten waar niets op het etiket vermeld stond, zaten substantiële hoeveelheden GMO-ingrediënten. Dat geldt voor bekende Amerikaanse producten: Kellogg’s Froot Loops, General Mills Corn Chex, Jiffy Corn Muffin Mix, Doritos Oven Baked Nacho Cheese chips, Boca Original Vegan Veggie Burgers' - maar ook babymelk op sojabasis.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Even stilstaan

Wekelijks nadenkertje:

Pluk de dag.
Doe wat je belangrijk vind, waar je jezelf goed bij voelt.
Doe wat ertoe doet.
Streef dat na en vergeet al het andere.

Brittany Maynard
(29 jr, ongeneeslijk ziek en op 1 november a.s. mens-waardig uit het leven stappend)

Interview Kim Clijsters in de kijker : https://www.youtube.com/watch?v=_sjbtj3qjds
Gezonde lezingen in de kijker : http://www.gezondverstandavonden.nl/page38.html

Voorgaande afleveringen van de Aleph zijn te bekijken op de site www.gezondverstandavonden.nl onder de knop Aleph, of op http://alephinformeert.blogspot.fr

Wanneer je de wekelijkse Aleph niet meer wenst te ontvangen, graag een kort mailtje naar
annabelle1946@hotmail.fr


"Aleph" staat voor het begin, de oorsprong van alle dingen.

Geen opmerkingen: