20 jan 2015

ALEPH Weekoverzicht n° 155 (3 jaar!)












In de kijker :

* Proefkonijnen: let op!
* Prikkeltjes
* Mis-leiding
* Vetzin
* Jongens toch
* Het kan anders
* Geldklopperij
* Borstbesparing
* Kort door de bocht
* Tien likes volstaan
* Even stilstaan

Even terugblikken op en stilstaan bij drie jaar Aleph (n°1 verscheen op 25/1/2012)...
Heeft het zin? Vermoedelijk wel, want: 'De druppel holt de steen uit, niet met geweld, maar door gestaag te vallen'
Is de Aleph een schakeltje in het geheel?
Vermoedelijk wel, want: 'Is het zaadje in de grond gestopt, dan is er ongeveer vijf jaar niets te zien behalve een minuscuul lootje. Alle groei voltrekt zich ondergronds: er vormt zich een complexe wortelstructuur, zowel verticaal als horizontaal. Aan het einde van het vijfde jaar loopt het Chinees bamboe in ijltempo uit tot het een hoogte heeft bereikt van vijfentwintig meter.' (Paulo Coelho)
Een tussentijdse DANK aan alle trouwe lezers!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Proefkonijnen: let op!

De Afdeling Interne Geneeskunde van het Radboud UMC (Nijmegen) zoekt vrijwilligers voor een onderzoek naar de effecten van het BCG-vaccin en het Boostrix Poliovaccin.

Hun uitleg: BCG is een vaccin om tuberculose te voorkomen. Deze vaccinatie lijkt ook de werking van andere vaccins te verbeteren door een bepaald effect op het immuunsysteem. Het Boostrix Poliovaccin beschermt tegen difterie, tetanus, kinkhoest en polio. De laatste jaren komt kinkhoest weer vaker voor in Nederland, ondanks dat het Rijksvaccinatieprogramma vaccineert tegen deze ziekte.Wij onderzoeken of het Boostrix Poliovaccin beter beschermt tegen kinkhoest als we eerst een BCG-vaccinatie geven, of als we het tegelijkertijd met het BCG-vaccin geven. Daarnaast is nog onvoldoende bekend welk algemeen effect BCG en Boostrix Polio hebben op het immuunsysteem. Ons onderzoek moet ook dit uitwijzen. U wordt in 1 van de 3 onderzoekgroepen ingedeeld. De eerst groep krijgt een BCG-vaccinatie en 3 maanden later het Boostrix Poliovaccin. De tweede groep krijgt de BCG-vaccinatie en de Boostrix Poliovaccinatie tegelijkertijd. De derde groep krijgt eerst het Boostrix Poliovaccin en 3 maanden later het BCG-vaccin.
Van beide vaccinaties is uit onderzoek bekend dat ze veilig zijn om aan gezonde mensen te geven. https://www.radboudumc.nl/Zorg/Afdelingen/internegeneeskunde/Pages/OnderzoekBCGenBoostrixPoliovaccin.aspx

Op verzoek om meer informatie, reageerde een van de onderzoekers van het Radboud als volgt: In onze studie willen wij onderzoeken of het BCG vaccin het immuunsysteem op een brede manier kan stimuleren waardoor het weerstand kan bieden tegen andere ziekten dan tuberculose. Veel studies, waaronder randomized trials, hebben aangetoond dat het vaccin niet alleen bescherming geeft tegen tuberculose, maar ook tegen andere infectieziekten. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21673035.

Maar zitten we dan te wachten op een tbc-vaccin met dit gegeven in het achterhoofd? (O nee, natuurlijk niet, het gaat hier tenslotte over een kinkhoestbooster):
'In 2012 is het aantal tbc-patiënten in Nederland voor het eerst onder de 1.000 gebleven. Dat betekent dat de dalende trend van tuberculose in Nederland ook in 2013 is doorgezet.' http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2014/Voor_het_eerst_in_de_Nederlandse_geschiedenis_minder_dan_1_000_tbc_patienten

Noot: ongetwijfeld is dit onderzoek in gang gezet op advies van de kortgeleden geïnstalleerde Commissie Vaccinaties (prof. dr. Mihai G. Netea van het Radboud zetelt hier eveneens in). 'Als eerste en met spoed heeft de commissie de advisering ter hand genomen over doel en strategie van vaccinatie tegen kinkhoest.' http://www.gr.nl/nl/nieuws/installatie-vaste-commissie-vaccinaties

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prikkeltjes

* Geen vakantie voor ebolavaccin-onderzoekers: 'Alleen lange dagen en slapeloze nachten. De wereld is in gespannen afwachting'. Uitspraak van WHO-woordvoerster Marie-Paule Kieny. Farmabedrijven GSK en Merck maken intussen overuren. Testresultaten van de deze maand aanvangende proeven met deze experimentele vaccins worden echter niet eerder dan na 6 maanden verwacht. Hoofdreden: in Liberia, Guinee en Sierra Leone is ebola momenteel op z'n retour en zodoende zijn er minder proefkonijnen voorhanden. Paul Stoffels, verantwoordelijke bij J&J, het bedrijf dat eveneens met het testen van een vaccin op mensen is begonnen: 'Komt het té laat?... Ik denk het niet': http://www.fiercevaccines.com/story/late-stage-trials-glaxo-merck-ebola-jabs-could-begin-month-west-africa/2015-01-09?utm_medium=nl&utm_source=internal

* Verplichting: In België is enkel het poliovaccin wettelijk verplicht, in Frankrijk en Italië gaat het om een viertal vaccins, in de rest van West-Europa nul.Tot op vandaag worden in België mensen voor de rechter gedaagd, en soms veroordeeld, omdat zij ervoor kiezen hun kind niét tegen polio in te enten. In de meeste andere West-Europese landen bestaat zoiets niet, omdat vaccinatie daar weliswaar sterk aanbevolen, maar niet wettelijk verplicht is. Daarom voert de vzw Preventie Vaccinatieschade actie om ook bij ons die principiële vrijheid te herstellen. http://newsmonkey.be/article/28888

* Griepvaccin naar keuze: huisarts tegen een gezonde cliënt (want geen patiënt): 'ik heb de volgende griepvaccins in voorraad. Welke prik had u gehad willen hebben?'
* gekweekt op hondennieren
* gekweekt op kippeneieren
* gekweekt op insectencellen
* de pijnloze met een micronaald
* de hoge-dosis versie
* de neusspray
Aan u de keus.....
 
http://time.com/3548419/flu-shot-flucelvax/

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Mis-leiding

Het ministerie van Volksgezondheid zendt misleidende spotjes uit over de bezuinigingen en veranderingen op de zorg, en is ook nog eens
doof voor kritiek. Dat concludeert de FNV uit de reactie van het ministerie op klachten over de zorgspotjes bij de Reclame Code Commissie.

'Minister Schippers weigert op de kritiek in te gaan. Ze gebruikt een smoesje door te stellen dat haar spotjes geen reclame zouden zijn, en daarmee buiten de adviesbevoegdheid van de Commissie vallen. Wat een schijnvertoning', aldus Corrie van Brenk van FNV Zorg & Welzijn. Donderdag stelt de FNV dit punt ter discussie bij de Reclame Code Commissie.

In de spotjes wekt het ministerie valse verwachtingen dat de zorg beter wordt, en dat er altijd zorg is als dat nodig is. De FNV vindt dat misleidend. Het is belangrijk dat minister Schippers het eerlijke verhaal vertelt.

'Minister Schippers heeft zendtijd op radio en tv. Ze huurt een reclamebureau in, ze laat misleidende spotjes maken, en dan ontkent ze dat het reclame is. Wat een schijnvertoning', aldus Corrie van Brenk. De afgelopen tijd is gebleken dat ontzettend veel mensen zich boos maken over de misleidende zorgspotjes. Bij de FNV zijn veel klachten binnengekomen. En ook op de sociale media blijkt dat de spotjes bij heel veel mensen in het verkeerde keelgat zijn geschoten.


http://www.fnv.nl/sector-en-cao/alle-sectoren/zorg-en-welzijn/nieuws/974797-schippers-doof-kritiek-zorgspotjes/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vetzin

Dr. Reid, biochemiste, waarschuwt voor E621 (mononatriumglutamaat (MSG), een synthetische smaakversterker). Volgens de biochemiste zijn de volgende benamingen op verpakkingen mononatriumglutamaat: soja-eiwit, pectine, maïszetmeel, pectine. Dr. Reid stelt dat niet alleen autisme, maar ook andere neurologische- en ontwikkelingsstoornissen te maken hebben met de inname van glutamaat. E621 is giftig voor het zenuwstelsel en schaadt dus de hersenen. Het kan dan ook persoonlijkheidsveranderingen, woedeaanvallen, schizofrenie, apathie en gedragsstoornissen veroorzaken. E621 is ook vetsin. Aanvankelijk zou het slechts in Chinees, Aziatisch en Indonesisch voedsel zitten, maar dit is allang niet meer het geval. Het zit met name in veel in hartige producten, zoals vleeskruiden, soepen, sauzen en bouillons, vleeswaren, hartige snacks (zoals chips).

E621 neurotoxisch
E621 kan migraine, hoge bloeddruk, slapeloosheid, hartkloppingen, eczeem, hyperactiviteit, buikpijn, slapeloosheid en opgezwollenheid veroorzaken. Daarbij is het ook nog neurotoxisch: dus giftig voor het zenuwstelsel en schadelijk is voor hersenen. Het kan zelfs tot woedeaanvallen, schizofrenie, apathie, persoonlijkheidsveranderingen en gedragsstoornissen leiden.
E621 wordt samen met E951 gezien als de meest gevaarlijke E-nummers.
E621 in light producten: maakt dik !
E621 werkt verslavend. In light producten wordt weinig suiker toegevoegd, maar wel E621. Het verstoort onze hormoonhuishouding en we krijgen er honger door. Het veroorzaakt dat je meer eet dan de bedoeling is en vaak gaat het dan om calorierijke voedingsmiddelen. Daarom wordt E621 in verband gebracht met overgewicht en diabetes. Het effect van E621 is, dat je blijft dooreten (bijvoorbeeld van chips).

Vetsin veroorzaakt dus ‘vetzin’.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jongens toch

In Engeland adviseert het UK's Joint Committee on Vaccination and Immunisation (JCVI) om alle mannen van 16 tot 40 jaar die seks hebben met mannen te vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV) om hen op die manier te beschermen tegen anal-genitale wratten en kanker.

De Hoge Gezondheidsraad (België) heeft zich tot nu toe niet uitgesproken over de HPV-vaccinatie van jongens bij gebrek aan voldoende gegevens over bijvoorbeeld het aantal HPV-infecties bij jongeren, het effect van de vaccinatie van meisjes op de besmetting van jongens, enzovoorts. Ook bestaan er nog te weinig gegevens over het economische voordeel van een veralgemeende vaccinatie van jongens. Behalve dan voor jongens die seks hebben met andere mannen, daar zouden de baten van vaccinatie wel opwegen tegen de kosten.
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=%20%2017555%20%20%20%20%20%20%20%20&preview

Volgens een woordvoerster van het RIVM (Nederland) zijn er geen plannen om het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) uit te breiden met HPV-vaccinatie voor jongens en ligt er ook geen verzoek bij de Gezondheidsraad om over deze mogelijkheid te adviseren. Wel is er een zogenaamd vaccinatiezorgmodel gepresenteerd aan de Tweede Kamer dat tot doel heeft om beschikbare vaccins die niet in het RVP zitten, toch een plek te geven in het zorgaanbod. De Gezondheidsraad en het ministerie van VWS willen dergelijke vaccins meer onder de aandacht brengen van zorgverleners en risicogroepen die er baat bij kunnen hebben. HPV-vaccinatie voor bepaalde risicogroepen die nu niet worden bereikt, kan onderdeel zijn van dit nieuwe zorgmodel, aldus de RIVM-woordvoerster.

http://medischcontact.artsennet.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht/145679/HPVvaccin-ook-inzetbaar-tegen-anale-kanker.htm

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Het kan anders

Huub Schellekens, hoogleraar farmaceutische biotechnologie aan de universiteit van Utrecht, maakt zich kwaad over te dure medicijnen. Afgelopen december baarde hij opzien doordat hij een kopie maakte van het medicijn tegen de erfelijke ziekte van Pompe. Het originele middel kost zo’n € 400.000 per patiënt per jaar en de kopie zou honderd keer zo goedkoop zijn, slechts € 4.000 per patiënt per jaar.

Coen Verbraak in De Kennis van Nu op Radio 1 praat met Huub Schellekens. Sinds 1 januari is Schellekens directeur van het WHO Utrecht centre of excellence for affordable biotherapeutics, een instituut dat dure medicijnen betaalbaar wil maken voor ontwikkelingslanden.

Een gesprek over malafide farmaceuten, over een nieuw systeem voor de farmaceutische industrie en over de zin en onzin van proefdieren. Wat Schellekens betreft schaffen we experimenten op proefdieren binnen een paar jaar af.

http://www.npowetenschap.nl/programmas/de-kennis-van-nu/Radio-1/2015/januari/11-01-2015-huub-schellekens-farmaceut-pompe.html

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Geldklopperij

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kreeg de afgelopen jaren veel klachten over de hoge tarieven die psychiaters vragen voor rijbewijskeuringen. Dat is volgens de NZA de reden dat die tarieven per 1 januari flink naar beneden zijn bijgesteld. "Mensen stonden soms in vijf minuten buiten en hadden dan 250 euro moeten afrekenen", vertelt een woordvoerder. "Dat was officieel een maximumtarief, je kon ook minder rekenen. Maar in de praktijk deed vrijwel niemand dat."

Die bedragen moeten bijvoorbeeld automobilisten die gepakt zijn met alcohol achter het stuur zelf betalen. De keuringen waarmee je kunt proberen je rijbewijs terug te krijgen, vallen niet onder de basisverzekering in de zorg. Op internet zijn boze reacties te vinden van mensen die het gevoel hebben dat zij veel te veel hebben betaald: "Schandalige geldklopperij."

Een groot aantal psychiaters weigert in dit systeem nog langer keuringen uit te voeren, maar er zijn er ook die het nieuwe tarief "heel redelijk" noemen. Een psychiater die anoniem wil blijven en die in het verleden keuringen voor het grote bureau WPEX deed (verantwoordelijk voor bijna 40 procent van de CBR-keuringen), vertelt dat hij nauwelijks tijd aan mensen hoefde te besteden.

"Het meeste werk wordt in het weekend gedaan door acht of negen goedkope basisartsen per locatie, die werken met standaard vragenlijsten en -rapporten. De psychiater stelt aan het eind van zo'n gesprekje een of twee vragen en is dan weer weg. Zo kun je per basisarts drie keuringen per uur doen. Als mensen daar steeds 250 euro voor moeten pinnen, reken maar uit wat je dan op een dag alleen op zo'n locatie omzet. Je kon hier tot dit jaar echt miljonair van worden."


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Borstbesparing

Indien meer vrouwen minstens vier maanden borstvoeding zouden geven, zou dit de Britse gezondheidszorg miljoenen opleveren door minder kinderziekten en minder borstkanker. Dat schrijven Britse onderzoekers in de Archives of Disease in Childhood.

De studie onderzocht de impact van het al dan niet geven van borstvoeding op een aantal veel voorkomende kinderziekten (luchtweginfecties, maag- en darminfecties, oorinfecties en necrotiserende enterocolitis bij premature baby's) en op borstkanker bij de moeders. De jaarlijkse kostprijs van de vier kinderziekten bedraagt 89 miljoen £, de kostprijs van borstkankerbehandeling wordt op 960 miljoen £ geschat.

Indien vrouwen die nu minder dan één week borstvoeding geven, vier maanden borstvoeding zouden geven, zou dit leiden tot een besparing van € 11 miljoen voor de verzorging van luchtweg-, maag- en darminfecties en oorontstekingen. Een verdubbeling van het aantal moeders dat borstvoeding geeft aan premature kinderen (van 35 naar 75%) zou leiden tot een jaarlijkse besparing van € 6 miljoen op de behandeling van necrotiserende enterocolitis. Indien het aantal moeders dat tussen 7 en 18 maanden borstvoeding geeft zou verdubbelen, zouden de kosten voor behandeling van borstkanker met minstens € 31 miljoen dalen.

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=17544%20%20%20&preview

Noot: in meerdere Europese landen hebben vrouwen recht op 5-24 maanden zwangerschapsverlof...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kort door de bocht

Kortgeleden ging een schokkend onderzoek naar kanker de wereld rond. 65 procent van alle kankerpatiënten had die ziekte niet aan roken, alcohol of bijvoorbeeld erfelijke factoren te danken, nee, het was gewoon
domme pech. Gastcorrespondenten Remmelt de Weerd en Yorick Smakman namen het onderzoek onder de loep en trekken heel andere conclusies.

Toen begin dit jaar in Science een artikel over onderzoek naar kanker verscheen, barstte een waar mediacircus los. In het stuk leken onderzoekers Bert Vogelstein en Cristian Tomasetti aan te tonen dat een groot deel van de kankerpatiënten die ziekte niet zozeer door slechte levensgewoonten, erfelijkheid of blootstelling aan gevaarlijke stoffen krijgt, maar door botte pech.

Binnen- en buitenlandse media besteedden er uitgebreid aandacht aan ‘Wie kanker krijgt, heeft botte pech,’ kopte Trouw, terwijl Het Parool ging voor ‘Wie kanker krijgt, heeft vooral grote pech.’ Nu.nl schreef dat ‘pech’ een belangrijke factor is bij het ontstaan van kanker. De Vlaamse omroep VRT meldde: ‘Kanker is in 65% van de gevallen gewoon pech hebben.’

De voorbeelden zijn legio. En vrijwel alle media plaatsen artikelen waarin de relatie tussen ‘pech’ en ‘kanker’ wordt herhaald. Ook het percentage van 65 procent (of: twee derde) komt telkens naar voren.


We vroegen ons af: klopt dat?
Conclusie: Na zo’n uitgebreide analyse zijn er nog dingen die je je kunt afvragen. Want ja, wat is pech eigenlijk? Volgens de definitie van de onderzoekers vormt bijvoorbeeld erfelijkheid geen onderdeel van ‘pech,’ terwijl je toch net zo weinig kunt doen aan de genen die je van je ouders hebt meegekregen, als aan het aantal stamceldelingen in je lichaam. Ook omgevingsfactoren, denk aan straling en uitstoot, kunnen in hoge mate van pech afhankelijk zijn, maar worden door de onderzoekers beschouwd als keuze of externe factor. Deze uitkomst is een waardevolle stap in de zoektocht van wetenschappers naar de oorzaken van kanker. Het laat zien dat een wereld zonder kanker niet snel zal bestaan, ook niet als we stoppen met roken, alcohol drinken en zonnebaden. Maar om te stellen dat 65 procent van de gevallen van kanker ‘botte pech’ is, is veel te kort door de bocht.

Lees verder:
https://decorrespondent.nl/2341/Factcheck-Kanker-is-in-65-procent-van-de-gevallen-gewoon-pech-hebben/170141517931-0ee10b32

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tien likes volstaan

Computers kunnen aan de hand van een digitale voetafdruk vaak een betere inschatting maken van de persoonlijkheid van een individu dan familieleden of vrienden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Cambridge University en de Stanford University bij meer dan tachtigduizend gebruikers van het sociale netwerk Facebook.

“Wanneer de computer met voldoende digitale informatie over een gebruiker van Facebook wordt gevoed, kan de machine de persoonlijkheid van de betrokkene veel nauwkeuriger inschatten dan diens familie of vrienden,” zegt onderzoeksleider Wu Youyou, professor psychometrie aan de Cambridge University, die een algoritme heeft ontwikkeld om aan de hand van de likes die een persoon op Facebook heeft verzameld, een karakterschets van de betrokkene te maken. “Het algoritme is zelfs in staat om het karakter van de betrokkene even goed of misschien zelfs beter in te schatten dan diens levenspartner.

Tien likes bleken voor de computer voldoende om van de persoonlijkheid van een individu een betere inschatting te maken dan collega’s. Bij honderdvijftig likes presteerde het algoritme ook beter dan familieleden, terwijl bij driehonderd likes ook de levenspartner werd geëvenaard. “Aangezien de gemiddelde gebruiker van Facebook 227 likes heeft, kan van vele mensen een bijzonder nauwkeurig profiel worden geschetst,” zegt Wu Youyou. “Computers beschikken over een accuraatheid die het menselijk brein bijzonder moeilijk kan bereiken. Mensen hebben immers de neiging om bepaalde elementen te onderschatten of overdreven waarde toe te kennen, waardoor het oordeel wordt vertekend.”

Het algoritme kan volgens de wetenschappers ook worden gebruikt om robots een beter inzicht te laten verwerven in de persoonlijkheden van hun menselijke partners, waardoor de samenwerking tussen beiden kan worden verbeterd. “Op die manier kunnen machines met een emotionele intelligentie en sociale vaardigheden worden gecreëerd,” voert Wu Youyou aan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Even stilstaan

Wekelijks nadenkertje:
Educatie is het krachtigste wapen dat we kunnen
gebruiken om de wereld te veranderen.
Nelson Mandela

In de kijker:
Medische data doorgespeeld: http://pauwenwitteman.vara.nl/media/331863
Lezing Jannes Koetsier 26/1 Emmen: http://www.gezondverstandavonden.nl/page45.html

Voorgaande afleveringen van de Aleph zijn te bekijken op de site www.gezondverstandavonden.nl onder de knop Aleph, of op http://alephinformeert.blogspot.fr

Wanneer je de wekelijkse Aleph niet meer wenst te ontvangen, graag een kort mailtje naar
annabelle1946@hotmail.fr

"Aleph" staat voor het begin, de oorsprong van alle dingen.

Geen opmerkingen: