27 jan. 2015

ALEPH Weekoverzicht n° 156
In de kijker :

* Verbluft
* Prikkeltjes
* Het venijn in de vis
* Ruggenprik
* Geschorst
* Weggegooid geld
* Kwajongen
* Vinger aan de pols
* Anti-onderzoek
* Nutteloze screening
* Even stilstaan

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Verbluft

Bisfenol-A is een chemische stof die sinds de jaren '60 van de vorige eeuw veel toepassingen kent. Het zit in kassabonnen, contactlenzen, babyspenen, plastic bakjes en flessen en in de coating van blikjes. Chronische blootstelling aan BPA wordt geassocieerd met hartziekten, kanker en andere gezondheidsproblemen.

De stof zou werken als een endocriene verstoorder, reden voor de Amerikaanse FDA in 2012 het gebruik in kinderflesjes te verbieden. In Canada wordt BPA sinds 2010 gezien als een 'toxische stof'. Het aantal producten met een 'BPA-free' label groeit met de dag. Nieuw onderzoek zou bv aantonen dat BPA-verpakkingen het stofje onmiddellijk terecht laten komen in voedsel en dranken. Via het voedsel komt het vervolgens direct in ons lichaam. En daar blijkt het een het een direct meetbaar gezondheidseffect te hebben: je bloeddruk gaat er van omhoog.

foodwatch schreef een jaar geleden al: Het is toch te gek voor woorden dat de levensmiddelenindustrie en de overheid ons bewust blootstellen aan schadelijke stoffen, terwijl er genoeg alternatieven zijn! Onze kinderen, zelfs onze ongeboren kinderen, worden bewust én onnodig blootgesteld aan schadelijke stoffen!

In januari 2010 verbood Frankrijk in producten die direct in contact kwamen met levensmiddelen voor babies en jonge kinderen (zuigflessen). Een EU-verbod zou een jaar later volgen (2011). Daarnaast heeft Frankrijk op 1 januari 2015 een nieuwe wet geïntroduceerd die een einde maakt aan het gebruik van BPA in alle voedselverpakkingen.

MAAR: de EFSA heeft een paar dagen geleden in al haar wijsheid beslist dat bisfenol A GEEN noemenswaardige gezondheidsrisico's oplevert en veilig is voor gebruikers van ALLE leeftijden, zolang de bovengrenswaarde niet wordt overschreden. Inmiddels wordt Frankrijk vanuit de industrie dringend verzocht hun maatregelen bij te stellen en zich conform het EU-besluit te gedragen.Noot: hetzelfde scenario als bij het controversiële aspartaam waarbij, ondanks een 'voortschrijdend inzicht', een wetenschappelijk onderbouwde eindconclusie keer op keer op de lange baan wordt geschoven... En intussen blijft men zich verwonderen over de verontrustende toename van chronische aandoeningen/kanker enz.


Kartika Liotard, Europarlementarier in Brussel (september 2012): “Als het niet zeker is dat iets 100% veilig is voor de volksgezondheid zou het voorzorgsprincipe van toepassing moeten zijn. Er zijn veel onderzoeken waaruit blijkt dat het schadelijk is. In Nederland wordt het pas uit de handel gehaald als het 100% onveilig is'.

Uitzending Radar van 10 september 2012 :
http://www.trosradar.nl/uitzending/laatste-uitzending/

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prikkeltjes

* HiB vaccin veroorzaakt overlijden: Een nieuwe studie in het Journal of Pediatrics met de titel "Adverse Events following Haemophilus influenzae Type b Vaccines in the Vaccine Adverse Event ReportingSystem, 1990-2013,", laat zien dat CDC en FDA onderzoekers 749 sterfgevallen hebben ontdekt die verband hielden met het toedienen van het HiB-vaccin. 51% hiervan werd gelinkt aan SIDS (wiegendood). Een vaccin dat op de CDC website als 'zeer veilig en effectief' wordt beschouwd tegen de HiB aandoening die 'dodelijk zou kunnen zijn'. http://www.greenmedinfo.com/blog/cdcs-own-data-vaccine-infant-death-link

* Vaccinatie en auto-immuun ziekten: 'Soms is het verband tussen vaccinatie en auto-immuniteit wel erg evident. Zo werd het kinkhoestvaccin bijvoorbeeld gebruikt in experimenten bij proefdieren om een allergische encephalomyelitis te veroorzaken. Dan wordt het wel erg moeilijk om te ontkennen dat het vaccin bij baby’s hetzelfde probleem kan veroorzaken! Nochtans slaagt men erin de samenhang als "toevallig" te interpreteren.' http://users.telenet.be/vaccine.damage.prevention/autoimmuunziekten

*
'Gedwongen' anticonceptie:Tienduizenden meisjes van 10 tot 15jr in de UK kregen op school anticonceptie toegediend middels een onderhuids implantaat ter grootte van een luciferstokje. Hoewel dit al in 2012 bekend was, blijkt nu pas dat er serieuze gezondheidsproblemen werden genoteerd, gaande van griepverschijnselen tot het niet meer kunnen terugvinden van de implant. Bovendien bleek dat deze praktijken zonder medeweten van de ouders gebeurde. http://preventdisease.com/news/15/111915_10000-Girls-Given-Contraceptive-Implant-Putting-Children-At-Risk.shtml?utm_source=Copy+of+011615&utm_campaign=011915&utm_medium=email

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Het venijn in de vis

In een Noorse viskwekerij spartelen 100.000den zalmen door elkaar. Undercoverbeelden tonen hoe mannen in witte pakken producten in het water gooien: het zijn pesticiden, die de zalmen moeten beschermen tegen ziektes en parasieten. Maar de mannen dragen ook gezichtsmaskers, omdat de producten het menselijk zenuwstelsel aan tasten. Een paar weken later liggen deze vissen op onze borden als fijne stukken Noorse zalm…

Al jaren zeggen wetenschappers en voedingsdeskundigen dat vis eten gezond is. En dat klopt volkomen, want vis bevat doorgaans gezonde omega 3 vetzuren. Maar alles hangt ervan af welke vis we kopen en eten? Er is een immens verschil tussen in het wild gevangen vis en kweekvis.

In gekweekte vis zitten vijf keer meer dioxine, PCB’s en andere schadelijke stoffen dan in ander voedsel. Dat komt omdat gekweekte vis wordt gevoederd met visafval dat hoge dosissen etoxyquine bevat. Onderzoekster Victoria Bohne ontdekte het en publiceerde een rapport over dit type pesticide: “Iedereen ging ervan uit dat dit een veilig product was. Maar de stof is gewoon giftig”, zegt Bohne. Ze mocht uiteindelijk haar bevindingen niet publiceren, onder druk van de industrie.

Een andere populaire kweekvissoort is ‘panga’. Het is een mooi stuk witte vis, neutraal van smaak en spotgoedkoop. Panga wordt bv veel gebruikt in schoolkeukens. Maar de manier waarop de panga wordt gekweekt, stemt toch tot nadenken.

In de reportage reizen we naar Zuid-Vietnam naar een panga-kweekboer: 100 miljoenen vissen worden op 6 maanden tijd vetgemest, om dan over de hele wereld geëxporteerd te worden. De panga-vis wordt gekweekt in het zwaar vervuilde water van de Mekong. Om de vis te laten overleven, dumpen de Vietnamese panga-baronnen massaal veel antibiotica in de kweekbekkens…

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ruggenprik

Het percentage vrouwen dat met een ruggenprik bevalt is in Nederland in tien jaar verdrievoudigd, van 5,4% in 2003 tot 17,9% in 2012, zonder dat dat heeft geleid tot een toename van het aantal kunstverlossingen. Dat blijkt uit onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum Maastricht UMC+. Dat is nog altijd zeer laag in vergelijking met België waar zeventig procent van de vrouwen is bevallen met een epidurale verdoving. Dat is dubbel zoveel als twintig jaar geleden.

Toch pleit het Nederlandse onderzoek niet voor het invoeren van de ruggenprik als standaardbehandeling, zoals in België. Uit één van de studies bleek namelijk dat het standaard aanbieden van de ruggenprik leidde tot meer bijwerkingen, zoals lage bloeddruk, bewegingsbeperking in de benen en ook een hoger risico op een kunstverlossing. Dit in tegenstelling tot de groep vrouwen die uitsluitend op verzoek pijnstilling kreeg. Wel pleit het onderzoek ervoor om zwangere vrouwen beter voor te lichten over de mogelijkheden van pijnstilling.

Dat veel Nederlandse vrouwen nog altijd terughoudend zijn als het gaat om pijnstilling, heeft volgens het onderzoek gedeeltelijk te maken met de aloude gedachte ‘In smart zult gij uw kinderen baren’.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Geschorst

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft besloten om de handelsvergunningen van
13 geneesmiddelen te gaan schorsen. Een aantal van deze geneesmiddelen zijn in meerdere doses of onder verschillende namen beschikbaar. In totaal worden daardoor 39 verschillende handelsvergunningen geschorst.

Dit gebeurt op basis van een advies van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA. De onderzoeken met proefpersonen die de basis vormen voor toelating van deze geneesmiddelen, zijn niet goed uitgevoerd door het bedrijf GVK Biosciences. In Europees verband is nu geconcludeerd dat voor deze geneesmiddelen geen andere studies beschikbaar zijn.

In december 2014 meldde het CBG al dat het bedrijf GVK Biosciences het onderzoek dat de basis vormt van een groot aantal in Europa toegelaten generieke geneesmiddelen niet volgens de regels heeft uitgevoerd. Nu gebleken is dat veel farmaceutische bedrijven die gebruik hebben gemaakt van het onderzoek van GVK Biosciences geen andere studies hebben kunnen overleggen waaruit de gelijkwaardigheid met het merkgeneesmiddel blijkt, is in Europees verband geadviseerd om te schorsen.

De betrokken farmaceutische bedrijven hebben nog de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen het Europese advies om tot schorsing over te gaan. Bekrachtiging van het advies van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA gebeurt door de Europese Commissie. Een uitspraak van de Europese Commissie wordt verwacht tussen februari en april 2015. Die uitspraak is bindend voor alle EU-lidstaten.


http://www.cbg-meb.nl/CBG/nl/humane-geneesmiddelen/actueel/150123_schorsing_geneesmiddelen/default.htm

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Weggegooid geld

In opdracht van Nutricia werkte Prof. Philip Scheltens mee aan de ontwikkeling van Souvenaid, een met vitaminen en mineralen versterkt yoghurtdrankje dat zou moeten helpen tegen Alzheimer.

Volgens Scheltens was zijn onderzoek naar de werkzaamheid van het drankje nog niet afgerond toen Nutricia toch besloot het op de markt te brengen, voorjaar 2013. Souvenaid is te koop in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Engeland, Argentinië en Brazilië. Later dit jaar zal het vermoedelijk ook in de Verenigde Staten verkrijgbaar worden.

"Terugkijkend vind ik het jammer dat het in 2013 al naar buiten is gekomen. Dat had voor mij niet gehoeven," zegt Scheltens. "Ik denk dat het onderzoek nog niet klaar was en ik had graag de tijd gehad om het verder uit te werken. Maar het bedrijf was ‘eager’ om het op de markt te brengen.

De neuroloog Scheltens is directeur van het Alzheimer Centrum van het VU Medisch Centrum. Hij werd in 2013 door vakgenoten hevig bekritiseerd vanwege de kwaliteit van zijn wetenschappelijk onderzoek naar Souvenaid. De werkzaamheid zou wetenschappelijk niet bewezen zijn.

Volgens Nutricia valt Souvenaid in de categorie ‘medische dieetvoeding’. Naar aanleiding van de commotie rond Souvenaid gaf minister Schippers de Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) in mei 2013 opdracht om te beoordelen of Souvenaid voldoet aan de regelgeving voor dieetvoeding. De NVWA liet Argos weten dat het onderzoek nu, ruim anderhalf jaar later, nog steeds niet is afgerond.

Hoeveel mensen wereldwijd het middel op recept of via vrije verkoop gebruiken, wil Nutricia niet zeggen. Eén flesje Souvenaid, de door Nutricia aanbevolen dagelijkse dosering, kost in Nederland bijna 4 euro.

Dick Bijl, hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin, vindt dat bij wetenschappelijk onderzoek de werking van Souvenaid niet is aangetoond. “Ik kan me voorstellen dat mensen denken: baat het niet dan schaadt het niet en hopen dat het helpt. Maar het is weggegooid geld.”


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kwajongen

De Belgische epidemioloog Luc Bonneux schrijft al meer dan tien jaar columns in Medisch Contact.

Zojuist verscheen een prachtige bloemlezing daarvan, met de veelzeggende titel Pinnekesdraad. Want prikken kan ie.
‘Ik ben een kwajongen die graag schiet op ivoren torens.’ Een arts bij wie de evidence, of eigenlijk wetenschap, altijd op de voorgrond staat en iemand die niet schroomt daarbij tegen heilige huisjes te schoppen.

Enkele markante uitspraken:
‘Ik had op de universiteit hoge punten, en was goed in beestjes’
‘Ik was kritisch over borstkankerscreening, terwijl dat juist gepromoot werd vanuit de Erasmus Universiteit. Maar kijk eens goed naar het oorspronkelijke onderzoek dat borstkankerscreening op de kaart heeft gezet. Als je beleefd bent noem je die two-county trial slordige wetenschap.’
‘Ik blijf een kwajongen die graag schiet op ivoren torens, maar ik ben ook de arts die de plicht heeft de gemeenschap te waar-schuwen voor leugens en bedrog, gepresenteerd als wetenschap of gezondheidspromotie.’
'Ik ben een grote fan van euthanasie. Dat hebben we in Nederland en België wettelijk goed geregeld.’
'Het geloof had ik al verlaten via abortus. Geneeskunde is een moreel vak. In Congo was abortus uit den boze, maar de gevolgen waren funest. Dan kwam er een jonge vrouw bloedend aan de deur en stond je met lege handen. Je wist dat ze het niet ging overleven. Dat zette God op afstand. Rwanda en Richard Dawkins deden de rest.’
'Ik voer mijn kleine strijd voor wetenschap en sciencebased medicine, omdat ik een wereldverbeteraar blijf. Want kritisch schrijven, dat zal ik blijven doen. Ik heb van de maatschappij mogen studeren, dus ik moet wat terugdoen. Daarom moet het op papier'

Inmiddels noemt Bonneux Nederland zijn tweede vaderland.
'Ik heb calvinistische trekjes en geen last van valse bescheidenheid. Mijn mond is minstens even groot als die van de gemiddelde Nederlander.’

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vinger aan de pols

De Kinderombudsman gaat in 2015 onderzoeken of kinderen de zorg krijgen waar zij recht op hebben. Nu de gemeenten sinds 1 januari verantwoordelijk zijn voor de jeugdhulp, wil de Kinderombudsman weten of de toegang tot de zorg en de kwaliteit van deze zorg in de praktijk is gewaarborgd. Kinderombudsman Marc Dullaert: "Het unieke van dit onderzoek is dat kinderen en jongeren uit het hele land worden bevraagd."

De Kinderombudsman gaat op grote schaal onderzoeken hoe de toegang tot de zorg en de kwaliteit van deze zorg in de praktijk is gewaarborgd. Doel van het onderzoek is te monitoren of kinderen en hun ouders na 1 januari 2015 in de praktijk de toegang tot jeugdhulp weten te vinden en of de ondersteuning, hulp en zorg die zij ontvangen van voldoende kwaliteit is en passend bij wat zij nodig hebben. Dit geldt zowel voor kinderen die nu zorg ontvangen als voor nieuwe toetreders.

Het onderzoek van de Kinderombudsman moet inzichtelijk maken voor welke groepen kinderen de invoering van de jeugdwet zorgvuldig verloopt en voor welke groepen kinderen deze nieuwe werkwijze problemen geeft. Voor dit onderzoek zullen jongeren in het hele land bevraagd worden over hoe zij de zorg ervaren. Dit grootschalige onderzoek zal in 2015 iedere 4 maanden een rapportage opleveren. De Kinderombudsman zal vanuit zijn onafhankelijke positie aanbevelingen doen aan de Rijksoverheid en aan gemeenten.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anti-onderzoek

In de eerste weken van januari starten er twee HPV-onderzoeken. Beide onderzoeken zijn gericht op de voorlichting over de HPV-vaccinatie voor meisjes vanaf 12 jaar.

Het onderzoek '
Applying inoculation theory to the communication about the HPV-vaccination' is gericht op de invloed van anti-HPV-vaccinatie berichten op het internet bij moeders van wie de dochter een uitnodiging krijgt voor de HPV-vaccinatie. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het RIVM onder leiding van Marloes Beerling, masterstudent communicatiewetenschappen van Wageningen UR.

In het onderzoek '
Interactive web-based education promoting the acceptability of HPV vaccination among mothers of invited girls' wordt een interventie ontwikkeld die moeders helpt bij het nemen van een weloverwogen beslissing over de HPV-inenting bij hun dochter. Mirjam Pot, promovendus bij TNO & Maastricht University leidt dit onderzoek.

De uitnodigingsbrieven voor deelname aan beide studies zijn deze week verstuurd naar willekeurig geselecteerde ouders van meisjes die dit jaar uitgenodigd worden voor de HPV-vaccinatie.
http://www.rivm.nl/nieuwsbrieven/NBR0-it-0058.nsf/Laatste%20nieuws?OpenForm

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nutteloze screening

Screening van gezonde personen redt weinig levens. Screening van ziekten wordt beschouwd als een pijler van de moderne geneeskunde, maar die pijler blijkt minder nuttig te zijn dan gedacht.

Artsen van de Standford School of Medicine hebben 48 studies verzameld rond 39 screeningstests voor 19 belangrijke ziekten. Dat een screeningstest bestemd voor gezonde personen mensenlevens kan redden, blijkt heel zelden uit studies.

Van de 39 screeningstests zijn er maar 19 onderzocht geweest met minstens één gecontroleerde studie. Hoofdzakelijk gaat het over kanker (borst, cervix, darm, lever, long, mond, ovarium, prostaat), diabetes en hart- en vaatziekten. Slechts in 30 van de studies waarin een schatting werd gedaan van het effect op sterfte, was een daling effectief het geval. Voor all causemortaliteit was dat zelfs maar 11 %.

Of een screening nog zinvol is, hangt af van de test en de ziekte. Voor sommige ziekten is sterfte niet het enige resultaat dat van tel is. Echter hebben we te veel screening in routine gebracht, zonder dat dit ooit goed overwogen is geweest.
https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/1273

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Even stilstaan

Wekelijks nadenkertje:
Je gaat het pas zien als je het door hebt
Johan Cruijff

In de kijker:

Voorgaande afleveringen van de Aleph zijn te bekijken op de site www.gezondverstandavonden.nl onder de knop Aleph, of op http://alephinformeert.blogspot.fr

Wanneer je de wekelijkse Aleph niet meer wenst te ontvangen, graag een kort mailtje naar
annabelle1946@hotmail.fr

"Aleph" staat voor het begin, de oorsprong van alle dingen.

Geen opmerkingen: