3 feb. 2015

ALEPH Weekoverzicht n° 157
In de kijker :

* Trendy overheid
* Prikkeltjes
* Afscheid van normen
* De macht van GAVI
* Vinger in de pap
* Wie is er gek?
* 15 puntenplan
* Vergeet-me-niet
* Trojaans paard
* Biologische klok
* Even stilstaan

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Trendy overheid

We wisten het al eerder: 'Gezondheidsautoriteiten als het RIVM maken steeds meer gebruik van sociale media zoals Twitter om mensen van betrouwbare informatie te voorzien.' (Bron: website RIVM). Vorig jaar werden er zelfs nog kritische kamervragen hierover gesteld: 'Vragen over het monitoren en beïnvloeden van internetdiscussies', en ook dit werd bevestigend beantwoord.

Gisteren kregen we (alweer) een aanwijzing dat dit inderdaad regelmatig gebeurt en er door ministeries steeds meer naar 'creatieve' oplossingen wordt gezocht om via een (slinks) omweggetje een vinger aan de pols te houden.

Waar ging het om? Een artikel op de site http://trendymommy.nl/ met de titel 'Kinderen worden NIET ziek van prikjes', waarin grotendeels de voordelen van vaccinaties (eenzijdig belicht) aan bod kwamen. Omdat meerdere lezers het na het lezen hiervan belangrijk vonden een tegengeluid te laten horen, resulteerde dit in een interessante en levendige discussie, tot het moment dat er door een alerte bezoeker werd vastgesteld dat deze website onder het beheer van de Rijksoverheid schijnt te vallen.

In een reactie werd vriendelijk verzocht om opheldering en verbazend snel (nauwelijks 5' nadien) werd het artikel toen in z'n geheel verwijderd. Onder de disclaimer staat vermeld: 'Voor meer informatie klik hier': http://trendymommy.nl/over-trendy-mommy/... en dan worden we tot onze verrassing verwezen naar: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/intellectueel-eigendom/auteursrecht

Een eerder verschenen artikel op deze website, 'Vaccineren van zwangeren' werd om identieke redenen verwijderd.

Symbolisch alweer voor het huidige vaccinatiegebeuren waar tegengeluiden beslist niet op prijs worden gesteld....

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prikkeltjes

* Besmettelijkheid vaccins: Vraag: 'Kan mijn ongevaccineerde of gevaccineerde kind ziek worden door het in contact komen met een recent gevaccineerd iemand'? Antwoord: als het een 'levend virus' vaccin betreft, JA ...Voorbeeldje is deze vermelding in de bijsluiter van het waterpokkenvaccin: 'Personen die PROVARIVAX hebben gekregen moeten gedurende 6 weken (!!) na de vaccinatie nauw contact met personen die mogelijk een hoog risico lopen vermijden, want deze personen kunnen het risico lopen waterpokken op te lopen van de persoon die werd gevaccineerd.' http://www.exmedica.nl/bijsluiter/provarivax/h29215

Noot: op verzoek is er een dossiertje beschikbaar met bronvermeldingen van meerdere vaccins (mazelen-rode hond-kinkhoest-waterpokken-griep..) die de ziekte waar tegen ingeënt wordt in principe ook kunnen verspreiden naar de omgeving.

* Dood door mazelen? De Amerikaanse overheid claimt dat er sinds 2003 géén sterfgevallen door mazelen werden genoteerd en dat dit 'vanzelfsprekend' te danken valt aan het massaal vaccineren tegen deze (voorheen als mild beschouwde) kinderziekte. Maar wat te denken van het feit dat de rapportage van VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System) laat zien dat er de laatste 10 jaar 108 overlijdens te betreuren vielen NA vaccinatie? Ietwat tegenstrijdig toch... http://healthimpactnews.com/2015/zero-u-s-measles-deaths-in-10-years-but-over-100-measles-vaccine-deaths-reported/

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Afscheid van normen

In deze tijd van toenemende onzekerheid en verandering is het meer dan ooit van belang dat het onderwijs aansluiting vindt bij de maatschappelijke veranderingen. Waar veel scholen vast houden aan een traditionele aanpak, zijn er ook scholen die een andere weg in slaan en op zoek gaan naar de vernieuwing.

In de aflevering "De onderwijzer aan de macht" zoomt Tegenlicht in op drie scholen waar bevlogen bestuurders, schoolleiders, leraren en betrokken ouders de 'vaste waarden’ van het onderwijs ter discussie stellen: de indeling in verschillende klassen en leerniveaus gebaseerd op gestandaardiseerde toetsen, de traditionele afbakening van de verschillende vakken terwijl de natuur en onze hersens dat onderscheid helemaal niet maken, schooltijden die meer verband lijken te houden met de CAO van de leraren dan de ontwikkeling van leerlingen. Kan dat niet anders? Hoe kun je elke leerling het onderwijs aanbieden dat het beste bij ze past?

Want waarom zou je opvang en onderwijs niet samenvoegen, zodat je flexibele tijden en persoonlijke leerwegen kunt bieden? Ouders worden actief betrokken bij het onderwijs aan hun kinderen en de planning daarvan, en kinderen leren aan de hand van thema’s, waardoor leerstof en excursies samenhang bieden en kinderen zich leren te verhouden tot de wereld om hen heen.

De onderwijzer aan de macht – Uitzending 'Tegenlicht' : http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2014-2015/onderwijzer-aan-de-macht.html

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De macht van GAVI

Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zal vandaag in Berlijn haar grote waardering en steun uitspreken voor het werk van Gavi. Dit is de vaccinatie-alliantie die grootschalige programma's uitvoert in tal van ontwikkelingslanden.
'Gavi redt hiermee miljoenen levens, met name die van kinderen en vrouwen. De resultaten spreken voor zich. Daarom levert Nederland daar vol overtuiging een bijdrage aan,' aldus de minister op de Gavi Replenishment Pledge Conference. Zij zal daar tevens aangeven de inzet te verhogen van 200 naar 250 miljoen euro voor de komende 5 jaar.

De plannen voor de periode 2016-2020 zijn ambitieus. Gavi wil de komende 5 jaar nog eens 300 miljoen kinderen vaccineren en 150 nieuwe vaccins introduceren. Verder staat de vaccinatie van 30 miljoen vrouwen tegen baarmoederhalskanker op stapel. Parallel aan dit hpv-vaccin is het de bedoeling dat miljoenen jonge meisjes ook informatie en diensten aangeboden krijgen over bijvoorbeeld gezonde voeding en seksualiteit.

De financiering van deze GAVI-campagne komt van International Finance Facility for Immunisation ( IFF), gesticht door Frankrijk, Italië, Nederland, Noorwegen, Zweden, UK, Zuid-Afrika, Australië en Spanje om de Millennium Development Goals te bereiken.

MAAR: Onlangs is het HPV(baarmoederhalskanker)-vaccinatie programma in India stop gezet na de dood van 6 meisjes...

Ouders en healthofficials hebben gewezen op het schandalige feit dat in dit o.a. door de Bill en Melinda Gates Foundation gesponsorde vaccinatietestproject geen enkele medische begeleiding en opvang aan de meisjes wordt aangeboden, terwijl dit project uitgevoerd wordt op het platteland in een afgelegen (armoedig) gebied, waar zelfs geen minimale gezondheidsfaciliteiten aanwezig zijn.

"Het is zonder twijfel het ernstigste geval van het schenden van mensenrechten, wanneer jonge meisjes moeten sterven omdat ze deel hebben genomen aan een door de staat aanbevolen experiment, dat is opgezet door een privébedrijf dat op winst maken is gericht", aldus de schrijvers van deze brief.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vinger in de pap

De EFSA kwam vorige week met het bericht naar buiten dat de weekmaker BPA (bisphenol-a) in plastic geen enkel risico zou vormen voor de gezondheid van mensen.

De EFSA is de Europese voedselwaakhond en wat de EFSA zegt is waar. Althans, volgens de Nederlandse overheid en de NVWA (Nederlandse Voedsel & Waren Autoriteit). De NVWA ziet streng toe op naleving van de claimwetgeving en baseert zich op uitspraken van de EFSA. Nu is BPA dus als volledig veilig uitgeroepen. Warm je BPA babyfles dus gerust op in de magnetron, of toch niet?

De EFSA baseert zich op een rapport uit 2013, maar recente onderzoeken zeggen juist over BPA:
 • Minder dan een jaar geleden nog bleek BPA in zeer kleine hoeveelheden schadelijk.
 • Vorige maand bleek BPA nog je bloeddruk te kunnen verhogen.
 • Een recente uitgebreide review brengt BPA in verband met meer dan 75 gezondheidsproblemen.
 • In de maand juli van vorig jaar werd BPA door onderzoekers in verband gebracht met DNA schade.
 • Een onderzoek van vorige week toonde nog aan dat BPA de stamcellen kan aantasten en de productie van sperma drastisch kan verminderen.
 • Ook kan BPA overgewicht bij kinderen stimuleren.
 • Op 6 december 2014 heeft Greenmed nog een rapport online gezet waaruit blijkt dat BPA 100 x schadelijker is dan aanvankelijk werd gedacht.
 • De link tussen BPA en prostaatkanker is ook meermaals sterk gelegd.
 • Enkele kwartalen terug bleek nog uit onderzoek dat BPA kanker kan aanjagen
 • BPM en BPF zijn gevaarlijker dan BPA zelf, BPA-vrije plastic kan dus levensgevaarlijk zijn.
 • Gebruik van handzeep kan de opname van BPA met 185 keer vergroten .
 • 93% van de westerse mensen hebben BPA detecteerbaar in de urine.
 • En nog heel veel meer enge verhalen over BPA
De Nederlandse overheid wijst de NVWA aan als waakhond die zich onder andere weer beroept op de EFSA. Bij de EFSA zijn er banden met het bedrijfsleven en die bedienen uiteindelijk de consument. Zo is de cirkel weer rond.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wie is er gek?

Antidepressiva zijn zeer populair en werken niet of nauwelijks. Houdt de farmaceutische industrie ons al twintig jaar voor de gek?

Antidepressiva zijn al twintig jaar een ongekend commercieel succes. In het Westen stijgt het gebruik nu al vele jaren met rond de 6 procent per jaar. Het aantal Nederlandse gebruikers ligt rond de miljoen; in de Verenigde Staten ligt het rond de 25 miljoen. Maar diezelfde antidepressiva liggen al twintig jaar zwaar onder vuur. En dan gaat het echt om veel meer dan alleen de perceptie.
Ze werken niet, of nauwelijks. Dat werd toen al geroepen; die roep klinkt steeds harder. Bovendien zijn ze wellicht verslavend en potentieel gevaarlijk. En ondertussen blijft het aantal slikkers stijgen, elk jaar opnieuw.

Peter Kramer is de gevierde auteur van Listening to Prozac, het boek dat in 1993 een revolutie veroorzaakte in de psychiatrie. Dat was een kritiekloze lofzang op fluoxetine (merknaam: Prozac), een nieuw antidepressivum dat veel beter zou zijn dan al zijn voorgangers. Veel effectiever, veel minder bijwerkingen. Kramer voorspelde in zijn boek een samenleving waarin niemand meer depressief hoefde te zijn, en geestelijk geluk voor iedereen binnen handbereik was. Dat Utopia is helaas nooit gearriveerd. In plaats daarvan lijkt er een ware depressie-epidemie te zijn losgebarsten, waarbij miljoenen geestelijk afhankelijk zijn geworden van pillen die volgens veel deskundigen niet effectiever zijn dan placebo’s. “Kan het waar zijn?,” vraagt Kramer retorisch in de NYT. “Kunnen medicijnen die jaarlijks door één op de tien Amerikanen worden geslikt, medicijnen die de aanpak van geestesziekten hebben veranderd, een hoax zijn, een vergissing?”
Listening to Prozac veroorzaakte een ware vloedgolf aan depressieve cliënten die aanklopten bij de huisarts, allen verlangend naar dat nieuwe wondermiddel. Een heilzame doorbraak van een taboe – en ook het begin van de gouden jaren voor producent Eli Lilly, al werd het bedrijf spoedig door concurrenten belaagd, met andere ‘revolutionaire’ antidepressiva. Maar of die ‘nieuwe generatie’ antidepressiva nu werkelijk zo veel deed, daar werd eigenlijk al vanaf dag één aan getwijfeld – en die twijfel is twintig jaar later omgeslagen in regelrecht ongeloof.

Hoe meer we te weten komen over antidepressiva, hoe meer het duidelijk wordt dat de producenten ons een rad voor ogen draaien. De al twintig jaar aanhoudende opmars van de antidepressiva, tegen de groeiende wetenschappelijke kritiek in, bewijst het failliet van het huidige medisch-commerciële systeem.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
15 puntenplan

Consumentenorganisatie foodwatch wil dat minister Schippers (VWS) haar huidige ambitie om misleidende marketing van voedselproducten aan te pakken zo snel mogelijk concreet maakt. Daarom lanceert de voedselwaakhond vandaag een 15 puntenplan voor eerlijke etiketten. Deze omvat onder andere een minimale lettergrootte van twee milimeter, een minimale inhoud van verpakkingen en de eis van productinformatie boven reclame. foodwatch roept minister Schippers op om zich op nationaal en Europees niveau in te zetten voor het plan.

Om misleidende marketing een halt toe te roepen, heeft foodwatch een 15 puntenplan opgesteld voor eerlijke etiketten. Via een petitie roept de consumentenorganisatie minister Schippers op om zich op nationaal en Europees niveau hard te maken voor dit plan.

In het 15 puntenplan komen de volgende onderwerpen aan bod:

1. Informatie gaat vóór reclame
2. Leesbare letters van minimaal 2 milimeter
3. Realistische afbeeldingen
4. Werkelijke hoeveelheid van een aangeprezen ingrediënt vermelden
5. Land of regio van herkomst aantonen
6. Heldere informatie over voedingswaarden op de voorkant van de verpakking
7. Heldere aanduiding van aroma’s en additieven
8. Transparantie over dierlijke ingrediënten en veehouderijsystemen
9. Waterdichte etiketteringsplicht voor gentechplanten en -dieren
10. Transparantie over productiemethode
11. Alcoholpercentage altijd op het etiket vermelden
12. Geen lege huls: minimumeisen voor de inhoud
13. Verbod op de marketing van onverantwoorde kinderproducten
14. Verbod op gezondheidsclaims
15. Meer rechten voor consumenten(organisaties)
 
http://www.duurzaamnieuws.nl/foodwatch-lanceert-15-puntenplan-voor-eerlijke-etiketten/
http://www.foodwatch.org/nl/foodwatchnl-de-voedselwaakhond/

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vergeet-me-niet

Een aantal alledaagse medicijnen zou na langdurig gebruik in hoge doses kunnen leiden tot
dementie. Het gaat om bepaalde allergieremmers, slaappillen en anti-depressiva, die een zogenoemde anticholinerge werking hebben.

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Washington onder ruim 3.400 mensen van 65 jaar en ouder. De onderzoekers vergeleken de mate en de duur van het medicijngebruik met het aantal dementiediagnoses. Over een periode van 10 jaar werd bijna een kwart dement.

Medicijnen met een anticholinerge werking remmen de prikkeloverdracht van acetylcholine in het motorische zenuwstelsel. Op de bijsluiter staat vaak vermeld dat de medicatie kan zorgen voor concentratie- en geheugenproblemen.

Maar de onderzoekers vinden dat patiënten zich er ook bewust van moeten zijn dat zulke medicijnen mogelijk tot dementie kunnen leiden. Het risico daarop neemt toe bij het gebruik van meer dan 10 milligram doxepine (een antidepressivum) per dag, bij 4 milligram diphenhydramine (een slaapmiddel) per dag en bij vijf milligram oxybutynine (tegen incontinentie) per dag, gedurende meer dan drie jaar.

Artsen en apothekers kunnen bij ouderen dan ook beter kiezen voor alternatieve behandelingen en pas als dat echt niet werkt overgaan op dergelijke medicijnen, maar dan wel in een zo laag mogelijke dosis en voor een korte periode, stellen de onderzoekers.

Verder onderzoek moet uitwijzen hoe groot het gevaar precies is en welke biologische mechanismen de resultaten kunnen verklaren.


-----------------------------------------------
-----------------------------------------------------------
Trojaans paard

Het Europese Parlement stemde onlangs in met een nieuwe toelatingsprocedure voor genetisch gemanipuleerde gewassen (ggo's). Omdat een ruime meerderheid van de lidstaten en inwoners van de EU gekant zijn tegen ggo's, geeft Europa landen nu de autonomie om ggo's op eigen basis te weren. Bond Beter Leefmilieu vindt de Europese aanpak voor dit belangrijk milieu- en gezondheidsthema halfslachtig: er schuilt immers een addertje onder het gras.

Een lidstaat kan een ggo-teelt niet meer weigeren op basis van milieu- en gezondheidsredenen. Die afweging maakt Europa voortaan zelf in een eigen risico-analyse, en is nadien niet meer weerlegbaar. Daarnaast kunnen bedrijven een nationale ban van ggo's juridisch aanvechten. Experten verwachten dan ook dat wanneer het vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS in werking treedt, de poorten wijd open komen te staan voor sterke ggo-multinationals als Syngenta en Monsanto.

Bio-boeren maken zich nog grotere zorgen over de zogenaamde 'co-existentie' van ggo- en niet-ggo-gewassen. Hoe kan een Vlaamse bio-boer zijn consumenten nog ggo-vrije producten garanderen als er rondom zijn percelen gelijkaardige teelten staan met ggo's? Boeren en consumenten die zelf willen kiezen welke producten zij verbouwen of kopen, worden zo voor voldongen feiten gesteld.

Het blijft nu vooral afwachten hoe Europa de risico-analyses bij nieuwe ggo-aanvragen zal aanpakken, alvorens de keuze over te laten aan de lidstaten. Legt ze de lat voldoende hoog, zodat elke lidstaat, boer en consument vrij kan blijven kiezen voor ggo-vrije teelt en product? Of kiest Europa voor een Trojaans paard waarbij een schijnbaar gecontroleerde intrede van ggo's uiteindelijk iedereen betrokken partij maakt? 


http://bondbeterleefmilieu.be/page.php/30/835/15544

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biologische klok


Er zijn aanwijzingen dat de biologische klok van mensen wordt beïnvloed door blauw licht. Dit komt bijvoorbeeld door het ‘s avonds of ’s nacht gebruiken van tablets, smartphones, led-tv, of led-lampen. Dit soort apparaten geeft relatief meer blauw licht af dan meer traditionelere lichtbronnen. Het effect lijkt zich voor te doen vanaf een blootstelling van enkele uren. Het is nog niet bekend in welke mate blootstelling aan blauw licht schadelijk is. Meer inzicht is nodig omdat het aantal producten dat relatief veel blauw licht uitzendt toeneemt en ze steeds meer worden gebruikt.

Dit blijkt uit een verkennende studie van het RIVM, in opdracht van de NVWA. Hierin is op een rij gezet wat in de wetenschappelijke literatuur bekend is over blauw licht, de effecten daarvan op de gezondheid en welke kennishiaten er zijn.

Het effect van blauw licht op de biologische klok ontstaat doordat het dag-en-nachtritme vooral gevoelig is voor licht in het blauwe deel van het spectrum. De biologische klok heeft een ritme van ongeveer één dag. Licht is hiervoor de belangrijkste ‘tijdgever’ en zorgt ervoor dat de biologische klok een ritme van ongeveer 24 uur houdt.

Het is al bekend dat een langdurige verstoring van het dag-en-nachtritme ritme (jet lag, nachtwerk) negatieve gezondheidseffecten, zoals overgewicht, hart- en vaatziekten en borstkanker, kan veroorzaken. Of deze effecten ook een verband hebben met blootstelling aan blauw licht is nog niet bewezen.


http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2015/Biologische_klok_mogelijk_be%C3%AFnvloed_door_tablets_en_smartphones

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Even stilstaan

Wekelijks nadenkertje:
We zouden allemaal beter af zijn als de medische sector zich weer meer ging richten op zijn oorspronkelijke missie, namelijk hulp bieden aan zieken en gezonde mensen met rust laten.Dr. H. Gilbert Welch (auteur Overdiagnosed 2012)

In de kijker:
Diverse lezingen: http://www.gezondverstandavonden.nl/page48.html

Voorgaande afleveringen van de Aleph zijn te bekijken op de site www.gezondverstandavonden.nl onder de knop Aleph, of op http://alephinformeert.blogspot.fr

Wanneer je de wekelijkse Aleph niet meer wenst te ontvangen, graag een kort mailtje naar
annabelle1946@hotmail.fr

"Aleph" staat voor het begin, de oorsprong van alle dingen.

Geen opmerkingen: