11 aug. 2015

ALEPH Weekoverzicht n° 171In de kijker:

* Motie van wantrouwen
* Prikkeltjes
* Exit keuzevrijheid?
* De klant als kleuter
* Uit voorzorg
* De kassacheck
* Doorsmeren
* Deworm the World
* Vlaamse traditie
* Nieuw GVA-jasje
* Even stilstaan

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Motie van wantrouwen

Er komt een onderzoek naar de relatie tussen minister Schippers van Volksgezondheid en de zorgverzekeraars. Het onderzoek wordt met behulp van crowdfunding gefinancierd. Dat meldt Fysiotherapie&Wetenschap. Met dit onderzoek moet vastgesteld worden wat op lange termijn het effect is geweest op de politieke beslismomenten ten aanzien van naturabeleid (zonder aantoonbare gunstige effecten) en beroepsgeheim. Het onderzoek zal uitgevoerd worden door een onderzoeksjournalist. Als het onderzoek klaar is, zal de journalist hierover publiceren in diverse media.

Voorbeeld van een vragenoproepend en nog uit te diepen achtergrondfeitje: december 2014. 'Het verwerpen van de Zorgwet is wél een streep door de rekening van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD): de kans op een bestuursfunctie bij een grote zorgverzekeraar na haar politieke carrière is nu aanzienlijk kleiner geworden. Wim van der Meeren, baas van verzekeraar CZ, blijft desalniettemin optimistisch: ‘Ik denk dat minister Schippers een list zal proberen te verzinnen’ . Wanneer Schippers precies tot het bestuur van CZ zal toetreden, wilde hij nog niet zeggen.'
https://decorrespondent.nl/2231/Brekend-nieuws-Democratie-functioneert-naar-behoren/162146828921-4057fc32

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prikkeltjes

* Merck gaat met de eer strijken: Het ebolavaccin dat farmaceut Merck testte blijkt succesvol. Van de 4.000 mensen die het middel toegediend kregen nadat ze in aanraking waren geweest met een ebola-patiënt werd niemand ziek. Het middel werd binnen een jaar ontwikkeld door een team van onderzoekers en doktoren (nvdr: trials gestart in maart 2015). Dat is erg kort want de ontwikkeling van een nieuw vaccin duurt meestal tientallen jaren. http://www.npowetenschap.nl/nieuws/artikelen/2015/Juli/ebola-vaccin.html
Voor de geïnteresseerden de link naar het onderzoek: http://www.sciencedaily.com/releases/2015/07/150731103901.htm

* Beetje laat?: Het internationale antwoord op de ebola-uitbraak bestond onder andere uit de donatie van mobiele labs voor bloedtesten. Nederland stuurde drie containerlabs, twee naar Sierra Leone en een naar Liberia. Ook zond Buitenlandse Zaken zestig gespecilaiseerde laboranten uit. Het lab in Liberia sloot enkele maanden geleden, het laatste lab sluit over twee weken. 'De urgentie voor extra laboratoriumcapaciteit is inmiddels sterk afgenomen', aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook andere buitenlandse mobiele labs zullen de komende tijd sluiten. http://www.npowetenschap.nl/nieuws/artikelen/2015/Augustus/Mobiele-ebola-labs-sluiten.html

* Experiment - Onderzoek vaccins BCG en gele koorts: Mannelijke vrijwilligers gezocht door Radboud UMC. Afdeling Interne Geneeskunde doet onderzoek naar de effecten van het BCG- en gele koortsvaccin op het immuunsysteem. BCG is een vaccin om tuberculose te voorkomen.Voor dit onderzoek wordt u ingeënt met het BCG-vaccin of met een placebo. Een aantal weken later krijgt u het gele koortsvaccin toegediend (geen placebo). De onderzoekers nemen bloed bij u af op 7 verschillende momenten rondom de vaccinaties.
Bijsluiter BCG vaccin: 'De werkzame bestanddelen zijn: 0,75 mg Mycobacterium bovis Danish 1331 per ml. Dit komt overeen met 2.000.000 tot 8.000.000 levende bacteriën per ml.' Bijsluiter Gele koorts vaccin: 'Ernstige bijwerkingen in de vitale organen. Deze kunnen binnen 10 dagen na de vaccinatie optreden en kunnen dodelijk zijn. De reactie kan lijken op een infectie met het gelekoortsvirus, plus ...een verhoogde kans op infecties en functieverlies van de nieren en de longen'.
Noot: Zou dit misschien verband kunnen houden met de nieuwe richtlijn van de WHO die volgend jaar ingaat, waarbij een éénmalig inenten met het gele koorts vaccin levenslang schijnt te volstaan? Te verwachte inkomstenderving farmafabrikant en naarstig zoekend naar nieuw afzetgebied?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Exit keuzevrijheid?

Edith Schippers maakt op dit moment in alle stilte de plannen om op korte termijn de keuzevrijheid in de zorg voor patienten te verwijderen.

Ondanks alle petities van patienten, beroepsorganisaties (Vvaa, Vereniging F&W), het tegenhouden van Schippers door de Eerste Kamer, een kabinetscrisis en het feit dat het plan tegen Europese wetgeving is zet Minister Schippers in de zomer toch haar plan door om de keuzevrijheid (behandelaar, ziekenhuis, operatie, medicatie) in de zorg af te schaffen.

Afgelopen jaren was er zeer veel ophef over, maar nu is er vrijwel geen bekendheid over de afschaffing die op dit moment staat te gebeuren.

(Het is raden naar de reden waarom dit bericht van deze website zo snel werd verwijderd):
http://www.fysiotherapiewetenschap.com/nieuws/91/schippers-vvd-verwijdert-nu-stiekem-keuzevrijheid

Noot: Een vrijwel identiek scenario zagen we na de kerstreces van 2014, toen minister Schippers haar aangepaste zorgpakket presenteerde aan de Eerste Kamer, waarop vervolgens geen actie kon worden ondernomen wegens het overschrijden van de 'oppositie' termijn (waarbij drie PvdA-senatoren, die nu niet meer in de Eerste Kamer schijnen te zitten, dwars gingen liggen).

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De klant als kleuter

Voedselproducenten kiezen er steeds vaker voor op hun verpakkingen E-nummers niet te vermelden, ook al zitten die wel in het product. E-nummers worden dan niet vermeld als E-nummer, maar bijvoorbeeld met termen als antioxidanten of gistextracten. Een slechte zaak, vindt consumentenorganisatie foodwatch. "E-nummers niet vermelden is de consument voor de gek houden. Ze willen geen E-nummers en denken dan ook dat die er niet inzitten als het niet op de verpakking staat."

E-nummers zijn in de Europese Unie goedgekeurde hulpstoffen, zoals kleurstoffen en conserveermiddelen. Het systeem waarin ze worden geregistreerd en gecontroleerd, is ontwikkeld zodat de fabrikant consumenten kan garanderen dat de hulpstof veilig is. Deze gecontroleerde E-nummers hebben bij consumenten echter een zeer slecht imago gekregen, en ze verdwijnen dan ook in een hoog tempo van de verpakkingen.

Zo laat Unilever weten additieven waar mogelijk te vermijden. Maar ook als iets wél een E-nummer heeft, wordt dit vaak niet meer zo vermeld. "Rode peperextract is uitstekend te begrijpen voor de consument en we zetten het dus eerder zó op de verpakking dan als E160c"', aldus een woordvoerder. Ook Nestlé laat, nu klanten steeds meer geïnteresseerd zijn in het lezen en begrijpen van ingrediënten, weten hun lijst onder de loep nemen. Deze 'clean label'- trend zal volgens deskundigen waarschijnlijk steeds sneller gaan; het verwijderen van de E-nummers zorgt ervoor dat de consument zijn gevoel bevestigd ziet dat er iets niet in de haak is met de hulpstoffen, wat de producenten weer aanmoedigt de E-nummers te verwijderen.

Volgens foodwatch wordt de consument hier niet echt mee geholpen. Directeur Ilse Griek: "Het werkt misleidend. Vegetariërs willen bijvoorbeeld extra letten op E-nummers die gewonnen zijn uit dierlijke materie. Die mensen willen bijvoorbeeld snoepjes waar gelatine in zit wat afkomstig is van varkens vermijden. Dat wordt dan heel lastig, want het staat dan ook niet meer op de verpakking." Daarnaast is het knap lastig om de E-nummers te herkennen als ze anders worden omschreven. "Je moet dan honderden omschrijvingen uit je hoofd leren om alle producten te herkennen", aldus Griek.
http://www.foodholland.nl/nieuws/artikel.html?id=172371

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uit voorzorg

Waarschijnlijk kankerverwekkend”? Geen hernieuwde toelating glyfosaat totdat veiligheid is vastgesteld!

De Europese toelating van glyfosaat, het meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddel ter wereld, verloopt eind 2015. Als de Europese autoriteit voor de voedselveiligheid (EFSA) concludeert dat glyfosaatresiduen tot bepaalde hoeveelheden niet schadelijk zijn voor de gezondheid is er een grote kans dat de toelating van deze controversiële stof met nog eens 10 jaar wordt verlengd.

Voor chemiegiganten als Monsanto, Bayer en Syngenta komt dit natuurlijk heel goed uit. Voor hen zou het namelijk betekenen dat zij nog een decennium lang miljarden kunnen verdienen aan de verkoop van glyfosaat in Europa. Glyfosaat is echter een uiterst omstreden middel vanwege de mogelijke schade die het zou aanrichten aan de gezondheid van mens en dier. Afgelopen maart classificeerde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) glyfosaat, in tegenstelling tot eerdere onderzoeken, als “waarschijnlijk kankerverwekkend” voor de mens – de op één na hoogste risicocategorie  die door het Agentschap wordt gehanteerd. Eind juli publiceerde de WHO het definitieve rapport van deze studie. De

EFSA komt nu eind 2015 met haar eigen aanbevelingen aan de Europese Commissie. Dit advies is cruciaal voor de besluitvorming over hernieuwde toelating.
Het advies van EFSA aan de Europese Commissie zou moeten zijn: géén nieuwe toelating van glyfosaat tot de wetenschappelijke feiten zijn opgehelderd en is vastgesteld dat het gebruik van glyfosaat écht veilig is – zoals verankerd in het voorzorgsbeginsel, één van de basisprincipes van Europese voedselwetgeving in EG verordening 178/2002. Uit dit beginsel volgt dat bij twijfel over de veiligheid van de stof, actie moet worden ondernomen om consumenten te beschermen. Het voorzorgsbeginsel verplicht lidstaten om in twijfelgevallen het zekere voor het onzekere te nemen en de gezondheid van consumenten te beschermen, ook als economische belangen daarvoor moeten sneuvelen.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De kassacheck

Drogisterijen en apotheken schieten tekort in hun voorlichting. Dat concludeert de Consumentenbond vrijdag op basis van eigen onderzoek. Een zalfje dat in combinatie met andere medicijnen risico geeft op bloedingen mag niet zomaar meegegeven worden bij de drogist en apotheek. Toch gebeurt dat bij ruim de helft van de 40 drogisterijen en bij bijna een zesde van de 40 apotheken die de Consumentenbond bezocht. De bezochte drogisterijen wordt geen enkele vraag gesteld bij de aankoop van het zalfje Miconazol. Zelfs de kassacheck: 'Wilt u nog informatie over dit product?', wordt niet gedaan.

Sinds dit jaar vragen patiënten aan de balie van de apotheek naar de kosten van de eerste medicijnverstrekking. Deze patiënten zijn onaangenaam verrast door de afrekening waarop kosten staan vermeld van de zogeheten ‘eerste uitgifte’ (€ 6). Apothekers of apothekersassistenten voeren bij de eerste uitgifte een baliegesprek met de patiënt om het gebruik en de werking van het medicijn nader toe te lichten. De patiënt kan hierbij ook vragen stellen. De kosten voor deze zorg zijn nu apart op de nota zichtbaar als ‘eerste uitgiftegesprek’. Apothekersorganisatie KNMP en Zorgverzekeraars Nederland vinden het van belang om te melden dat dergelijke kosten niet ‘nieuw’ of ‘extra’ zijn.

Noot: Nederland schijnt met deze richtlijnen apothekers/drogisterijen wereldwijd een unieke positie in te nemen. Wel met een bijbehorend prijskaartje ten laste van de zorg...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Doorsmeren

Smeren, smeren, smeren is het devies. Maar wat zit er eigenlijk in al die zonnebrandcrèmes?

Vaak wordt palmolie gebruikt uit Zuidoost-Azië. Voor de aanleg van plantages gaat veel oerwoud en dus leefgebied van bijvoorbeeld orang-oetans verloren. Er is wel duurzame palmolie, maar of die in jouw zonnebrandcrème zit, weet je niet. Er zijn ook synthetische (chemische) filters, gemaakt van aardolie

Minerale uv-filters zijn deeltjes zink- of titaniumoxide. Zink of titanium komt uit mijnen in onder andere Australië, Zuid-Afrika, Oekraïne en Canada. Maar uit welke mijn het filter in jouw zonnebrandcrème komt, wordt zelden vermeld.

In zonnecrème zitten nanodeeltjes. Het zinkoxide en titaniumdioxide dat uv-licht tegenhoudt, laat normaal een witte waas achter op de huid. Dat effect vermindert als de uv-filters als nanodeeltjes – kleiner dan 100 nanometer – aan de zonnecrème worden toegevoegd. Om reacties van de huid te voorkomen, wordt rond de nanodeeltjes in zonnecrème een coating aangebracht. In zeewater kan die coating oplossen. Het titaniumoxide kan dan reageren met zonlicht en zuurstof, waarbij waterstofperoxide (H2O2) wordt gevormd. Dat kan de ontwikkeling van plankton en koraal verstoren.
http://eoswetenschap.eu/artikel/wat-zit-er-eigenlijk-zonnebrandcr-me

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Deworm the World

Het is begin 2008 en iedereen die ertoe doet verzamelt zich in het Zwitserse Davos op het World Economic Forum. Mannen in pakken, vrouwen op hakken. Op een gegeven moment wordt Cherie Blair (de vrouw van) aangekondigd op het podium. Ze loopt ook op hakken - van zeker acht centimeter - maar het is vooral haar outfit die opvalt. Mevrouw Blair is namelijk verkleed als worm.

Waarom zou Cherie Blair zich in vredesnaam ten overstaan van de leiders van de hele wereld voordoen als wormpje? Het antwoord is: het wormpje was de nieuwe filantropiehype.

Cherie Blair vroeg in Davos aandacht (en natuurlijk geld) voor het Deworm the World Initiative. Onderzoek laat namelijk zien, zo stelt dit initiatief, dat het ontwormen van kinderen in ontwikkelingslanden dé manier is om ontwikkelingsgeld te besteden. Met een wormenkuurtje dat nog geen vijftig eurocent per kind kost, zorg je ervoor dat 25 procent minder kinderen van school wegblijven. Kinderen die ontwormd zijn, verdienen later bovendien 20 procent meer dan kinderen die geen medicijn hebben gehad. Het invloedrijke onderzoeksinstituut
Jameel Poverty Action Lab van het Massachusetts Institute of Technology noemde ontwormen - à la de Consumentenbond - de ‘beste koop’ in de ontwikkelingssector.

Zo kon het gebeuren dat ontwormen een hype werd in de ontwikkelingswereld. De Wereldbank, de Wereldgezondheidsorganisatie, de Bill & Melinda Gates Foundation, USAID - vrijwel alle grote geldschieters stopten miljarden euro’s in de witte pilletjes die korte metten maken met de aarsmaden.

Maar twee weken geleden leek de ontwormingsbubbel van Cherie Blair en consorten te knappen. Nieuw onderzoek laat namelijk zien dat ontwormen lang niet zo effectief is als tot nu toe werd gedacht. De ontwormingsstrategie van de ontwikkelingswereld was debunked, kopte The Guardian. Het nieuwe onderzoek ontketende een ware veldslag tussen academici, ontwikkelingswerkers, geldschieters en journalisten over de vraag: werkt het nou, ontwormen? Maar misschien is nog wel een belangrijkere vraag:
wat kunnen we leren van de Worm Wars?

Lees verder:
https://decorrespondent.nl/3167/Er-was-eens-een-pil-die-de-wereld-ging-redden/230174364497-95a436bd

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vlaamse traditie

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft een ingebrekestelling ontvangen van bijna 50 moslimorganisaties. De moslimgemeenschap pikt het niet dat Weyts tijdens het komende offerfeest een verbod instelt op onverdoofd slachten van schapen op de tijdelijke slachtvloeren.

"Met de brief willen we vooral komen tot een overleg met de minister. Wij willen meewerken aan een duurzame oplossing", zegt Habib El Ouakili, SP.A-schepen in Hasselt.

Weyts houdt echter voet bij stuk. "Ik heb al een jaar op voorhand gezegd dat ik de Europese regelgeving moet toepassen. Ik kan mij niet laten afdreigen met schadeclaims en processen. We moeten het dierenwelzijn ernstig nemen", zegt hij.

De moslimorganisaties stellen voor dat Weyts het Offerfeest zou laten erkennen als een Vlaamse, culturele traditie, zodat er een uitzondering zou kunnen gemaakt worden op de Europese regels voor dierenwelzijn.

Weyts is echter niet van plan om daar op in te gaan:"Het onverdoofd slachten als een Vlaamse, culturele traditie omschrijven... dat vind ik nogal bij de haren getrokken", stelt hij.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nieuw GVA-jasje

De Stichting Gezond Verstand Avonden wordt na een door Anneke Bleeker weloverwogen beslissing, op zaterdagmiddag 26 september a.s. overgedragen aan een nieuw en zeer enthousiast bestuur.

Locatiehouders, bezoekers of anders betrokkenen worden van harte uitgenodigd om bij deze landelijke bijeenkomst aanwezig te zijn (
Van der Valk Hotel – Tiel).

Voorverkoop kaarten met korting in de maand augustus:
https://gva.avayo.nl/orders/new?event_id=66737

Uit de statuten van de stichting: 'De Stichting Gezond Verstand Avonden wil een vooraanstaande rol vervullen waar het gaat om de verspreiding van informatie over het bereiken van een goede gezondheid, een gezonde economie, eerlijk en kwalitatief goed voedsel en alle gebieden die hieraan gelieerd zijn, een en ander in de ruimste zin van het woord.'

En Anneke: àlle succes toegewenst met de groei en bloei ('ik heb een ideetje..') van je veelbelovende groene intitiatief http://www.project7-blad.nl/ !!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Even stilstaan

Wekelijks nadenkertje:
Nee zeggen
vanuit je diepste overtuiging
is beter dan ja zeggen om te behagen,
of erger nog,
om moeilijkheden te vermijden.
Mahatma Gandhi

In de kijker:
Voor IS een paradijs, voor bewoners de hel : https://www.youtube.com/watch?v=3zGA2ZgeN4Q
Gezonde lezingen: http://www.gezondverstandavonden.nl/page34.html

Voorgaande afleveringen van de Aleph zijn in te zien op http://alephinformeert.blogspot.fr

Wanneer je de wekelijkse Aleph niet meer wenst te ontvangen, graag een kort mailtje naar
annabelle1946@hotmail.fr

"Aleph" staat voor het begin, de oorsprong van alle dingen.

Geen opmerkingen: