9 feb. 2016

ALEPH Weekoverzicht n° 196In de kijker:

* De kip of het ei
* Prikkeltjes
* In godsnaam
* Trofeejacht
* De biomuur
* De klimatariër
* T-remmercellen
* Tutje
* Arme klokkenluiders
* Dodelijke farma (5)
* Even stilstaan

------------------------------------------------------------------------------
De kip of het ei

We kunnen er niet omheen, het houdt de gemoederen wereldwijd bezig: Zika... Enkele hoofdpunten:

Het ontwikkelen van een Zika-vaccin werd al in 2014 opgestart
Is dit niet verrassend nieuws? Twee jaar geleden werden er blijkbaar al stappen ondernomen (toen niemand nog van deze mug en het virus had gehoord). Bharat Biotech (India) wist zijn bevindingen in juni 2015 te patenteren. Dit farmabedrijf werd in 1996 mede opgericht door de Bill & Melinda Gates Foundation. Directeur Krishna Ella bevestigt in een persbericht dat het in 'normale omstandigheden' zo'n 7 jaar duurt om een nieuw vaccin te commercialiseren, maar dat dit verkort kan worden wanneer de Indiase overheid een nationaal noodplan afkondigt. Volgens hem zal de eerste doelgroep vrouwen betreffen, gevolgd door volwassenen van beider geslacht, want 'het virus kan met name bij hen het Guillain-Barré syndroom veroorzaken' (volgens bijsluiters ook een bijwerking van vaccins).

Testen van een vaccin op zwangere vrouwen is een 'ethische nachtmerrie' zeggen experts
- Hierbij voorbijgaand aan het 'testen in de praktijk' door het al geruime tijd wereldwijd vaccineren van zwangeren, waarbij het ethisch aspect geen voorrang schijnt te hebben.
- Voorbijgaand ook aan het feit dat bijsluiters deze waarschuwing hebben opgenomen: Het effect op de foetale ontwikkeling werd niet geëvalueerd. Dit vaccin mag bij zwangere vrouwen enkel gebruikt worden als er een werkelijk infectierisico bestaat.
De grens van de ethiek bij het vaccineren van zwangeren werd al lang ruimschoots overschreden...

Zika en mogelijk verband met DDT
Het massaal sproeien met muggengif in vele Latijns-Amerikaanse landen om de Zikamug te bestrijden cq uit te roeien, zou ook de nodige aandacht mogen krijgen. Vandaag wordt DDT namelijk nog steeds gebruikt in een twintigtal landen om malaria te bestrijden, terwijl vele andere landen het gebruik ervan sinds de jaren ‘70 hebben verboden. DDT, nog steeds de goedkoopste insecticide... In 1944 rapporteerde het Nationale Gezondheidsinstituut in de US dat DDT hetzelfde deel van het ruggemerg beschadigde dat aangetast wordt bij kinderverlamming (verband werd dan ook gelegd met toename van polio door het massaal gebruik van DDT tijdens de 2e WO; daarvoor kwam deze ziekte maar sporadisch voor). Zet daarnaast het Zika-virus, dat het Guillain-Barré Syndroom (verlammingen-spierzwakte) schijnt te veroorzaken.

Ook CNN besteedde hier vorige week aandacht aan; de optie van een eventueel inzetten van DDT: Zika virus: Is DDT an option? DDT is banned internationally by the Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants, an agreement ratified by more than 170 countries. BUT an exception is allowed for malaria control. http://edition.cnn.com/2016/02/04/health/zika-virus-ddt-what-you-need-to-know/

Twee (de kip of het ei) vraagjes:
1. Wordt er in die landen waar het virus zich verspreid (en met name Brazilië) mogelijk gebruik gemaakt van DDT?
2. Werden de eerste meldingen van deze aandoening misschien genoteerd NADAT er al gesproeid werd met DDT?
Zika en DDT worden beide tenslotte in verband gebracht met verlammingen...

Voor meer Zika-informatie zie bestandje: http://www.vaccinvrij.nl/pages/documenten.html

--------------------------------------------------------------------------------
Prikkeltjes

* Franse zorgen: Toch wel zorgwekkende vooruitzichten in Frankrijk. De minister van gezondheid laat zich momenteel door experts voorlichten om haar vaccinatiebeleid aan te passen (verwacht in december 2016). En wat stellen die dan zoal voor? Het begrip 'verplicht' voor de wet te veranderen in 'vereist' (om de bevolking te sussen dat het niet meer verplicht is), en dan maar in één moeite door het hele rijtje vaccins vereist bij toelating crèche/school/universiteit/militairen/zorgpersoneel aan te vullen met kinkhoest-BMR-hepb-hib (naast de eerder verplichte dtp)... Wel vrezen ze met deze maatregel een 'opkomst van vaccinvrije scholen zoals in Nederland, met grote epidemieën tot gevolg'
http://www.lequotidiendupharmacien.fr/actualite/article/2016/02/02/vaccination-exiger-plutot-que-dobliger_232261

* HPV vaccin en vervroegde menopauze: Het Amerikaans College van kinderartsen waarschuwt tegen het HPV vaccin Gardasil. Zij zien een verband tussen het vroegtijdig in de menopauze komen van tieners en het vaccin. http://www.inquisitr.com/2749691/hpv-vaccine-gardasil-american-college-of-pediatricians-issues-rare-warning-against-vaccine-due-to-premature-ovarian-failure/#6K6xpP3Y6lRtCf88.99

* Opmerkelijk verschil vaccinatiegraad HPV in enkele Europese landen:
→ Vlaanderen: 85%
→ Nederland: 55%
→ Frankrijk: 18%
Wat zou hier de achterliggende reden van kunnen zijn?
° Vlaanderen: ontbreken van informatieve websites/groepen - geen toegang tot overzicht bijwerkingen/meldingen
° Nederland: regelmatig kritische uitzendingen/info sociale media
° Frankrijk: een met de paplepel ingegoten wantrouwen tov overheidsmaatregelen en met name inzake het vaccinatiebeleid (met ondersteuning van de media)

--------------------------------------------------------------
In godsnaam

In het Vaticaan wordt door geestelijken stelselmatig gefraudeerd met de Sint-Pieterspenning, een vrijwillige gift van gelovigen bestemd voor wereldwijde hulpprojecten aan armen. Tientallen miljoenen euro’s verdwijnen zo in de zakken van priesters en kardinalen, schrijft onderzoeksjournalist Gianluigi Nuzzi in zijn nieuwe boek De Kruistocht.

Kardinalen wonen bovendien in veel te luxe en grote appartementen en bij de Vaticaanse Bank (IOR) is sprake van witwaspraktijken, fraude en gesjoemel. Gianluigi Nuzzi schetst een ontluisterend beeld van wantoestanden binnen de Kerkelijke Staat. In de gelekte documenten die de onderzoeksjournalist in handen heeft, staat ook de naam van monseigneur Karel Kasteel, de hoogste Nederlandse priester in het Vaticaan. Zijn rekening bij de IOR zou in augustus 2013 zijn geblokkeerd, omdat er mogelijk geld op zou staan dat bedoeld is voor heiligverklaringen.

Gianluigi Nuzzi is de journalist die wereldberoemd werd toen hij in 2011 geheime documenten publiceerde afkomstig van Paolo Gabriele, de butler van Paus Benedictus. Voor zijn nieuwste boek kreeg Nuzzi opnieuw zeer belastende stukken toegespeeld van monseigneur Balda, de voorzitter van de commissie die Paus Franciscus heeft ingesteld om de fraude en corruptie binnen het Pauselijk Paleis te onderzoeken.

De nieuwe informatie die Nuzzi publiceert is volgens het Vaticaan zo geheim, dat hij nu voor de kerkelijke rechtbank staat op beschuldiging van het stelen en publiceren van de documenten. Er hangt hem een celstraf van 4 tot 6 jaar boven het hoofd, al is de verwachting dat een eventuele straf een stuk lager zal uitvallen.

In EenVandaag een uitgebreid interview met Gianluigi Nuzzi en de reactie van priester Karel Kasteel op de aantijgingen. In de studio een gesprek met Paul van Geest, hoogleraar Kerkgeschiedenis.


Op de Holy website van het Vaticaan worden donateurs (al sinds jaar en dag) verzocht financieel bij te dragen aan de wereldproblemen onder de pakkende titel "Peter's Pence", met deze zeer recente vermelding: '
The service of donations via credit card has been temporarily suspended.'
http://www.vatican.va/roman_curia/secretariat_state/obolo_spietro/documents/index_en.htm

-----------------------------------------------------------------------------------------
Trofeejacht

Afgelopen zomer ontstaat wereldwijde ophef als Cecil, de bekendste leeuw uit een nationaal park in Zimbabwe, door een rijke Amerikaanse jacht-toerist wordt neergeschoten. Cecil de Leeuw staat nu symbool voor de duizenden andere Afrikaanse dieren die jaarlijks door toeristen voor ‘de lol’ worden gedood.

Veel dieren zijn zelfs speciaal gefokt voor deze plezierjacht. In ZEMBLA internationaal legt een Franse onderzoeksjournalist met verborgen camera de winstgevende industrie bloot, achter deze ontluisterende trofeejacht.

In Zuid-Afrika zijn inmiddels bijna 200 leeuwenfokkerijen ontstaan waar leeuwen speciaal gefokt worden voor de jacht-vakanties. Geheime opnames van tientallen leeuwenfokkerijen tonen misstanden aan. De dieren zijn vies, lusteloos en soms misvormd door inteelt.

De meeste toeristen willen absoluut niets te maken hebben met de jacht in Zuid-Afrika. Maar ook zij kunnen ongemerkt bijdragen aan de florerende sector met een bezoek aan de populaire leeuwenparken. Hier kunnen de welpen zelfs geaaid worden. Volgens insiders worden veel van deze schattige leeuwtjes later verkocht aan de jacht-industrie, als ze te oud zijn om te worden geaaid.


-------------------------------------------------------------------------------------- 
De biomuur

'Bio-afhaalmuur' langs Franse snelweg

Langs de A16 in Frankrijk, de snelweg vanaf België via Calais naar Parijs, staat bij een afrit in Nord-Pas-de-Calais en Picardië een muur met biologische producten. In december 2015 werd het automaat in gebruik genomen. De 'bio-muur' bevat vooral groenten en verwerkte producten van producenten uit de regio.

24 uur per dag, 7 dagen per week kunnen klanten de producten uit de muur halen. Aardappelen, kool, wortelen, soep of appelsap; het assortiment is breed. Via een touchscreen kiest de klant het product, na betaling gaat de deur van het vak open.

Uit de eerste resultaten blijkt dat de 'bio-muur' vooral klanten trekt in het begin van de avond. "Wanneer mensen naar huis rijden vanuit hun werk en ze iets missen voor de avondmaaltijd, stoppen ze bij de muur om het product mee te nemen", aldus de organisatie.
http://www.biojournaal.nl/artikel/21449/Bio-afhaalmuur-langs-Franse-snelweg

----------------------------------------------------------------------------------------
De klimatariër

Na de veganist en de flexitariër is er een nieuwkomer op eetgebied: de klimatariër. Dit is iemand die met zijn of haar eten vooral rekening houdt met het klimaat. Dus: probeer je altijd lokaal geproduceerd voedsel te eten, je voedselverspilling te beperken en rund- en lamsvleesproducten te vermijden (om broeikasgassen te beperken), dan verdien je met je CO2-bewuste voedingsgewoonten een nieuw label:
climatarian, ofwel klimatariër.

Deze term verscheen onlangs in de New York Times. Deze krant maakte een lijst met belangrijkste voedselgerelateerde woorden in 2015. De lijst beschrijft de 'climatarian' als iemand wiens primaire doel het is om de klimaatverandering tegen te gaan.
http://www.biojournaal.nl/artikel/21568/Ben-jij-ook-klimatari%C3%ABr

---------------------------------------------------------------------------------------- 
T-remmercellen

Kinderen hebben vaker te kampen met voedselallergieën dan volwassenen, maar groeien er meestal overheen. Onderzoekers ontdekten dat de aanmaak van 'T-remmercellen' daar voor zorgt.

Ons immuunsysteem is zo ingesteld dat het vreemde stoffen aanvalt die ons lichaam binnenkomen. Ook eten is in principe lichaamsvreemd, maar wordt over het algemeen door ons immuunsysteem getolereerd zodat we de nutriënten kunnen opnemen. Als ons lichaam voedingsmiddelen echter als 'lichaamsvreemde stoffen' blijft zien, ontstaat een voedselallergie die soms zelfs fataal kan zijn.

Onderzoekers van de Academy of Immunology and Microbiology in Zuid-Korea ontdekten welk mechanisme in de dunne darm verantwoordelijk is voor dit proces. In een onderzoek bij muizen ontdekten de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse onderzoekers dat bij het eten van een nieuw (dus onbekend) voedingsmiddel in de dunne darm ‘Treg cells’ (T-remmercellen) worden aangemaakt. Deze zogeheten T-remmercellen blokkeren een immuunreactie op de nieuwe stof.

In een vervolgexperiment voerden ze twee groepen muizen elk een apart dieet. De ene groep muizen kreeg eten zonder allergenen. De andere groep muizen kreeg een normaal dieet te eten. De eerste groep muizen bleek helemaal geen T-remmercellen aan te maken in de dunne darm, terwijl bij de tweede groep juist een grote hoeveelheid T-remmercellen aanwezig was. Dit lijkt er op te wijzen dat allergenen in de voeding de ontwikkeling van Treg cellen stimuleren.

Wanneer de muizen zonder Treg cellen vervolgens een eiwit aangeboden kregen dat ze nog nooit hadden gegeten, ontstond er een ontstekingsreactie. Bij de andere muizen bleef deze reactie uit. Hieruit concluderen de onderzoekers dat de T-remmercellen ervoor zorgen dat het lichaam de nieuwe voedingsstof tolereert. Dit zou kunnen verklaren waarom kinderen vaker last hebben van voedselallergieën dan volwassenen; zij zijn minder blootgesteld aan verschillende voedingsstoffen. Als de hoeveelheid
Treg cellen toeneemt, groeit het kind over de allergische reactie heen.

Onderzoeker Charles Surh: “Ons werk laat zien dat voedseltolerantie zich in de loop der tijd opbouwt en dat er specifieke populaties
Treg cellen bij betrokken zijn, die zich ontwikkelen al naar gelang de geconsumeerde voedingsmiddelen. Zonder de Treg cellen ontstaat er een sterke immuunrespons op de in voeding aanwezige macromoleculen.” De resultaten van deze studie ziet hij als een mogelijke stap in de richting van preventie van verschillende voedselallergieën. “We onderzoeken nu de cellulaire en moleculaire details van hoe de Treg cel respons wordt gereguleerd. We besteden hierbij vooral aandacht aan bepaalde voedingsmiddelen als pinda’s, eieren en andere voedingsmiddelen die voedselallergieën veroorzaken.”

http://www.foodlog.nl/artikel/treg-cellen-verantwoordelijk-voor-voedselallergie/

Noot: ook in deze beschouwing wordt weer niet gerefereerd aan een mogelijke bron als oorzaak van de verlaging van T-cellen nà vaccinatie...

---------------------------------------------------------------------------------------- 
Tutje

(Noot: een fopspeen voor baby's wordt in het vlaams een 'tut' genoemd)...

Tegenwoordig kun je als student in aanmerking komen voor de Microbiome Award. Deze prijs is in het leven geroepen om een breed publiek te enthousiasmeren voor microbiologie. Dit jaar gaat deze award naar studente Sara Botschuijver voor haar ontwerp van een biotische speen. De prijs is ingesteld door het Amsterdamse museum Micropia, dat de onzichtbare wereld van micro-organismen centraal stelt.

Met de winnende speen worden baby’s die met een keizersnede ter wereld zijn gekomen, op een veilige manier blootgesteld aan de bacteriën uit het geboortekanaal van hun moeder. Zo wordt het immuunsysteem van pasgeborenen gestimuleerd en kunnen mogelijke auto-immuunziekten beter worden voorkomen.

Het plan van de studente is nu nog een ontwerp, maar ze wil haar idee gaan realiseren met behulp van de 1000 euro die aan de prijs is verbonden.http://gezondheid.blog.nl/algemeen/2016/01/31/biotische-speen-bekroond-deze-speen-beschermt-keizersnede-babys-tegen-bacterien

-----------------------------------------------------------------------------------------
Arme klokkenluiders

Klokkenluiders hebben nu geen bescherming, worden vaak ontslagen en raken in grote problemen. Veel klokkenluiders raken ook nog eens privé in de problemen, bijvoorbeeld doordat oud-collega’s hen zien als ‘de vijand’. Het zogenaamde ‘klokkenluiderhuis’ kan hen bijstand bieden.

Vandaag verdedigt Ronald van Raak van de SP in de Eerste Kamer het wetsvoorstel 'Klokkenluidershuis'. Deze wet biedt bescherming aan klokkenluiders. Zo mogen ze niet meer ontslagen worden en gaat het klokkenluidershuis onderzoek doen naar de misstanden en monitoren dat de misstand wordt opgelost. In de Tweede Kamer is het voorstel eerder unaniem aangenomen. De verwachting is dat het nu door de Eerste Kamer wordt goedgekeurd.

In EenVandaag het verhaal van een klokkenluider die begin 2012 een enorme misstand van olieterminal
Odfjell in de Botlek naar buiten bracht. Er lekte een constante stroom kankerverwekkend benzeen. Het bedrijf bleek inderdaad een gevaar voor de omgeving van Rotterdam, werd stilgelegd, moest een boete van miljoenen euro's betalen en werd verplicht verbeteringen aan te brengen. Ondanks zijn gelijk is de klokkenluider nog steeds in de problemen.


------------------------------------------------------------------------------------------
Dodelijke farma (5)

Vijfde deel van een vervolgserietje met enkele opvallende quotes, visies en stukjes uit het boek 'Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad' geschreven door Peter Gøtszche.

Psychiatrie, het paradijs voor farmaceutische bedrijven

Omdat de definities van psychische stoornissen zo vaag en zo gemakkelijk te manipuleren zijn, is de psychiatrie het paradijs voor de farmaceutische industrie.

Toonaangevende psychiaters lopen groot risico te worden gecorrumpeerd en inderdaad krijgen psychiaters meer geld van geneesmiddelenfabrikanten dan artsen in enig ander specialisme. Zij die het meest geld incasseren, zijn ook het meest geneigd antipsychotica voor te schrijven aan kinderen. Ook worden psychiaters vaker dan andere specialisten 'bijgeschoold met behulp van de gastvrijheid van de branche.

Psychiatrie is met een simpel businessplan de goudmijn van de farmaceutische industrie geworden.
Zoek op een prestigieus instituut naar een kleine groep specialisten.
Zorg er als farmaceutisch bedrijf voor dat die doorstoten naar de top door hun onderzoek te financieren.
Laat dat onderzoek altijd melding maken van onderdiagnose en onderbehandeling, nooit van het tegendeel.
Controleer alle onderzoeksresultaten en houd de onderzoeksduur kort.
Bespeel de media, zorg dat je in het nieuws blijft en sponsor patiëntenbelangengroepen.
Geef je specialisten forse vergoedingen voor hun adviezen.
Lobby bij de overheid.
Zorg ervoor dat de door jou gesponsorde specialisten de overheid gaan adviseren.
Laat beroemdheden de marketingmagie van de emotie kracht bijzetten door hen je producten te laten aanprijzen.
Zorg dat het onwettige wettig wordt...


-------------------------------------------------------------------------------------------
Even stilstaan

Wekelijks nadenkertje:
De drie stelregels voor burgerlijke ongehoorzaamheid:
1. als de overheid de bestaansveiligheid van mensen in gevaar brengt;
2. als zij een onrechtvaardige verdeling organiseert;
3. als zij de waarheid manipuleert of de vrijheid om een eigen manier van denken te hebben onderdrukt.
Musschenga (filosoof)

In de kijker:
Gezonde lezingen: http://www.project7-blad.nl/page26.html

Voorgaande afleveringen van de Aleph zijn in te zien op http://alephinformeert.blogspot.fr

Wanneer je de wekelijkse Aleph niet meer wenst te ontvangen, graag een kort mailtje naar annabelle1946@hotmail.fr

"Aleph" staat voor het begin, de oorsprong van alle dingen.

Geen opmerkingen: