ALEPH
Weekoverzicht n° 210
In de kijker:
*
Sluipend gif
*
Prikkeltjes
*
De voedselmythes
*
Energy-killers
*
Verslaving in beeld
*
Stik-stof
*
Pissed off
*
Barrières slopen
*
Fêteren medici
*
Slik je dat? (9)
*
Even stilstaan
-------------------------------------------------------------------------------------------
Sluipend
gif
Met een klein ingezonden stuk zette hij het gevaar van neonicotinoïden voor bijen op de kaart, en raakte hij al zijn inkomsten kwijt. Toxicoloog Henk Tennekes over drempelwaarden, dosis-werkingrelaties en een eed voor wetenschappers.
Met een klein ingezonden stuk zette hij het gevaar van neonicotinoïden voor bijen op de kaart, en raakte hij al zijn inkomsten kwijt. Toxicoloog Henk Tennekes over drempelwaarden, dosis-werkingrelaties en een eed voor wetenschappers.
“Ik
heb aan beide kanten van de heg gewerkt”, zegt toxicoloog Henk
Tennekes (65). Hij bedoelt: in opdracht van, én als luis in de pels
van de chemische industrie. Hij verdiende al jaren een goede
boterham als consultant bij bedrijven als Sandoz, Ciba-Geigy,
Monsanto en Novartis toen hij in 2009 stuitte op een nieuwe
generatie insecticiden: de inmiddels beruchte neonicotinoïden. Toen
hij zich verdiepte in hun manier van werken, besefte hij dat ze een
groot gevaar vormen voor ons hele ecosysteem. Nog in hetzelfde jaar
schreef hij daarover met universitair docent Jeroen van der Sluijs
een ingezonden brief naar de NRC.
De
brief werd ingekort en verscheen als een onopvallend stukje in de
wetenschapsbijlage – met verbluffend resultaat. De twee bezorgde
wetenschappers werden nog nét niet overdekt met pek en veren de
stad uitgejaagd. Bayer, producent van de wereldwijd meest gebruikte
neonicotinoïde Imidacloprid,
hing onmiddellijk dreigend aan de telefoon bij Van der Sluijs’
baas. Tennekes zag een abrupt einde komen aan de opdrachten van de
chemische industrie en moest uiteindelijk naar de sociale dienst.
Pas in
2014 kreeg hij voor het eerst weer werk en sindsdien gaat het beter.
“Het is nog steeds schipperen”, zegt hij, “maar ik heb geen
acuut probleem meer.” Ondertussen was de discussie in Nederland
over neonics, zoals ze gemakshalve worden genoemd, wel losgebarsten.
Onafhankelijkheid
is betrekkelijk zolang bedrijven het onderzoeksgeld verschaffen; de
hele productontwikkeling zou onafhankelijk moeten zijn. Misschien
kunnen bedrijven die een product op de markt willen brengen een
bedrag betalen aan een Europese instantie om de toelatingsstudies te
doen – al is ook dan natuurlijk corruptie mogelijk. Daarom pleit
ik ook voor een academische eed. Wetenschappers moeten beloven zich
niet te laten corrumperen en bepaalde grenzen niet te overtreden.
Iemand die de boodschap dat ons ecosysteem kapot gaat, niet serieus
neemt, gaat over een grens.”
Lees
verder: https://downtoearthmagazine.nl/henk-tennekes/
-------------------------------------------------------------------------------------------
Prikkeltjes
* Bio,
echt waar?: Vaccins
volgens de Rijksoverheid blijkbaar als BIOLOGISCHE producten
beschouwd worden. Zou dit onderdeel dan ook onder het Ministerie van
Economische Zaken (landbouw) vallen en niet VWS (gezondheid)?
In het
Handboek Vaccinaties (standaard gebruikt door artsen/cb) vinden we
inderdaad een bevestiging hiervan: 'In
tegenstelling tot veel andere geneesmiddelen is de basisgrondstof
van een vaccin een biologisch product, namelijk (delen van) de
ziekteverwekker zelf of producten daarvan'. De
chemisch toegevoegde hulpstoffen
worden in beide gevallen buiten beschouwing gelaten...
*
Onjuiste berichtgeving?:
In de laatste RVP (Rijksvaccinatieprogramma) nieuwsbrief: 'Onjuiste
berichtgeving op social media - Op internet (bijvoorbeeld in blogs
en vlogs van jonge ouders) blijven verhalen circuleren over de
vermeende relatie tussen autisme en vaccins. Vaak wordt verwezen
naar achterhaalde publicaties. In meerdere studies is aangetoond dat
er geen relatie is tussen autisme en vaccins.' Voor de goede orde:
wij (het kritisch publiek) baseren onze informatie bij voorkeur op
betrouwbare studies gepubliceerd en verspreid via officiële
kanalen, die aantonen dat er WEL een relatie is tussen autisme en
vaccins...
* Vernieuwde samenstelling: Het DTP-vaccin, toegediend op 9jr leeftijd samen met de BMR, blijkt van samenstelling veranderd. Voorheen werd dit geproduceerd in Nederland door Bilthoven Biologicals (vroegere rivm), maar sinds een samenwerkingscontract met India door de Cyrus Poonavalla Group. Officieel nog steeds afkomstig uit Bilthoven. Nieuwe bijsluiter, met in vergelijking tot de oude bijsluiter een pak ingrediënten erbij (zelfs e-nummers worden nu vermeld - heel bijzonder, want ook dat is nieuw!). De volgende zin onder de rubriek: 'Bijzondere waarschuwingen en voorzorgen bij gebruik' blijkt te zijn verwijderd in de nieuwe bijsluiter - het blijft gissen naar de reden hiervan: 'Aangezien elke dosis sporen van neomycine, streptomycine en polymyxine B kan bevatten, is voorzichtigheid geboden bij de toediening van dit vaccin aan personen die overgevoelig zijn voor deze antibiotica.'
* Vernieuwde samenstelling: Het DTP-vaccin, toegediend op 9jr leeftijd samen met de BMR, blijkt van samenstelling veranderd. Voorheen werd dit geproduceerd in Nederland door Bilthoven Biologicals (vroegere rivm), maar sinds een samenwerkingscontract met India door de Cyrus Poonavalla Group. Officieel nog steeds afkomstig uit Bilthoven. Nieuwe bijsluiter, met in vergelijking tot de oude bijsluiter een pak ingrediënten erbij (zelfs e-nummers worden nu vermeld - heel bijzonder, want ook dat is nieuw!). De volgende zin onder de rubriek: 'Bijzondere waarschuwingen en voorzorgen bij gebruik' blijkt te zijn verwijderd in de nieuwe bijsluiter - het blijft gissen naar de reden hiervan: 'Aangezien elke dosis sporen van neomycine, streptomycine en polymyxine B kan bevatten, is voorzichtigheid geboden bij de toediening van dit vaccin aan personen die overgevoelig zijn voor deze antibiotica.'
------------------------------------------------------------------------------------------------------
De
voedselmythes
1)
Soja is gezond
Door slimme marketingtechnieken staat soja bekend als een zeer gezond voedingsmiddel, maar er is veel meer over te zeggen dan deze simpele claim.
Door slimme marketingtechnieken staat soja bekend als een zeer gezond voedingsmiddel, maar er is veel meer over te zeggen dan deze simpele claim.
2)
Koolhydraten en granen zouden de belangrijkste bron van calorieën
moeten zijn
Er bestaat tegenwoordig een oorlog tussen mensen die een dieet met veel vet en weinig koolhydraten eten en mensen die het omgekeerde doen.
Er bestaat tegenwoordig een oorlog tussen mensen die een dieet met veel vet en weinig koolhydraten eten en mensen die het omgekeerde doen.
3)
Voedingsmiddelen met een laag vetgehalte helpen om af te vallen
Om het gebrek aan smaak van voedsel met een laag vetgehalte te compenseren, voegen voedselfabrikanten meestal suiker toe in de vorm van fructose-glucosestroop of kunstmatige zoetstoffen.
Om het gebrek aan smaak van voedsel met een laag vetgehalte te compenseren, voegen voedselfabrikanten meestal suiker toe in de vorm van fructose-glucosestroop of kunstmatige zoetstoffen.
4)
Kunstmatige zoetstoffen zijn veilige suikervervangers voor diabetici
en helpen bij gewichtsverlies
Ik herinner me dat ik als kind zag hoe mijn oma zoetjes in haar thee deed en zei dat ze dat deed omdat ze diabetes had. Had ik toen maar geweten wat ik nu weet!
Ik herinner me dat ik als kind zag hoe mijn oma zoetjes in haar thee deed en zei dat ze dat deed omdat ze diabetes had. Had ik toen maar geweten wat ik nu weet!
5)
Omega-6 vetten uit zaden en plantaardige oliën zijn gezond
Het is weliswaar cruciaal voor onze gezondheid dat we omega-6 vetten binnenkrijgen met ons eten, maar het belangrijkste is dat de meeste mensen teveel omega-6 vetten binnenkrijgen, waarvan het grootste deel afkomstig is van bewerkte zaden en plantenoliën.
Het is weliswaar cruciaal voor onze gezondheid dat we omega-6 vetten binnenkrijgen met ons eten, maar het belangrijkste is dat de meeste mensen teveel omega-6 vetten binnenkrijgen, waarvan het grootste deel afkomstig is van bewerkte zaden en plantenoliën.
6)
Eet zes kleine maaltijden per dag in plaats van drie grote
maaltijden
Er lijkt een duidelijke logica ten grondslag te liggen aan het eten van zes kleine maaltijden; men eet namelijk kleinere porties en de bloedsuikerspiegel is stabieler. Deze claims zijn echter nooit bewezen.
Er lijkt een duidelijke logica ten grondslag te liggen aan het eten van zes kleine maaltijden; men eet namelijk kleinere porties en de bloedsuikerspiegel is stabieler. Deze claims zijn echter nooit bewezen.
7)
Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag
Er is nieuw bewijs dat erop wijst dat intermitterend vasten een aantal belangrijke voordelen heeft voor de gezondheid. Door niet te ontbijten en pas iets te eten rond 11 uur 's ochtends geef je je lichaam een langere periode zonder voedsel. Hiervan is aangetoond dat het net zo effectief is als caloriebeperking voor het verliezen van lichaamsvet.
Er is nieuw bewijs dat erop wijst dat intermitterend vasten een aantal belangrijke voordelen heeft voor de gezondheid. Door niet te ontbijten en pas iets te eten rond 11 uur 's ochtends geef je je lichaam een langere periode zonder voedsel. Hiervan is aangetoond dat het net zo effectief is als caloriebeperking voor het verliezen van lichaamsvet.
8)
Alle verzadigde vetzuren zijn ongezond
Deze mythe is gebaseerd op een nooit bevestigde bewering van tientallen jaren geleden. De waarheid? Er is geen enkel significant bewijs dat verzadigd vet in het dieet verband houdt met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en beroertes.
Deze mythe is gebaseerd op een nooit bevestigde bewering van tientallen jaren geleden. De waarheid? Er is geen enkel significant bewijs dat verzadigd vet in het dieet verband houdt met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en beroertes.
9)
Eieren zijn slecht voor je gezondheid en vooral voor je hart
Eieren hebben de laatste jaren een slechte reputatie gekregen, hoofdzakelijk door de cholesterolmythe. Er zijn echter een paar recente studies die deze mythe ontkracht hebben.
Eieren hebben de laatste jaren een slechte reputatie gekregen, hoofdzakelijk door de cholesterolmythe. Er zijn echter een paar recente studies die deze mythe ontkracht hebben.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Energy-killers
Energiedrankjes zijn slecht voor je hart. Dat blijkt uit nieuw bewijs uit een klinisch studie door onderzoekers van de Universiteit van de Pacific en het David Grant Medical Center. Wanneer energiedrankjes in grote hoeveelheden geconsumeerd worden, vergroot dat de kans op een abnormaal hartritme. Deze resultaten zijn met name van belang voor de hoofdgebruikers van deze drankjes: jongvolwassenen, en zijn gepresenteerd op een bijeenkomst van de American Heart Association in Phoenix (Arizona).
27
gezonde vrijwilligers tussen de 18 en 40 jaar dronken gedurende drie
weken elke dag ofwel twee blikjes energiedrank, ofwel eenzelfde
hoeveelheid drank met panax ginseng (één van de ingrediënten van
een energiedrankje) ofwel een placebodrankje. Zowel de vrijwilligers
als de onderzoekers wisten niet wie welk drankje kreeg. Het
hartritme en de bloeddruk werden gemeten voordat de drankjes werden
gedronken en vier keer tijdens de zes uur direct na consumptie.
Bij de
vrijwilligers die de energiedrankjes hadden geconsumeerd werd een
verhoogd risico op een abnormaal hartritme, specifiek een verlengd
QT-interval met 6 milliseconden, aangetoond. Ook bleken zij een
licht verhoogde bloeddruk te hebben. Deze effecten bleven tot twee
uur na consumptie van de energiedrankjes gehandhaafd. Daarentegen
vertoonden de ginseng- en placebogroep geen stijging in QT-interval
en bloeddruk.
Energiedrankjes
werden al geassocieerd met een plotselinge
dood. Sinds 2014 zijn er
door een belangengroep van het Center for Science in Public Interest
rapporten van 34 aan energiedrankjes gerelateerde doden verzameld.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Verslaving
in beeld
Het aanbieden van lightvarianten van snoep, frisdrank of chips werkt ook op de lange termijn overconsumptie van deze caloriearme producten in de hand. Het draagt niet bij aan de doelstelling om overgewicht bij de bevolking terug te dringen. Dat blijkt uit een onderzoek van onder anderen de Groningse marketinghoogleraar Peter Verhoef. De resultaten van de studie worden gepubliceerd in het International Journal of Research in Marketing.Dat consumenten meer chips eten zodra ze zijn overgeschakeld op de lightvariant was al bekend, maar nu blijkt dat ze een jaar na die overstap in dat gedrag volharden. Sterker nog, ze eten dan naast de lightvariant ook weer de vertrouwde variant van hun snoep. Gemiddeld kopen consumenten 13% meer calorieën het jaar na de eerste aankoop dan het jaar daarvoor. Verhoef c.s. adviseren de overheid dan ook om voorzichtig te zijn met het aanprijzen van lightproducten.
‘Mensen voelen zich schuldig als ze iets eten waar ze dik van worden, maar als ze overschakelen op light blijken ze er meteen meer van te consumeren. Vervolgens wordt dat een gewoonte, waarbij ze na een jaar niet alleen meer eten van de light versie, maar vaak deels ook weer van de gewone variant.’ Het is voor het eerst dat dit langetermijneffect wetenschappelijk is vastgesteld.
http://www.rug.nl/news-and-events/news/archief2016/nieuwsberichten/lightproducten-leiden-ook-op-de-lange-termijn-tot-overconsumptie
Het aanbieden van lightvarianten van snoep, frisdrank of chips werkt ook op de lange termijn overconsumptie van deze caloriearme producten in de hand. Het draagt niet bij aan de doelstelling om overgewicht bij de bevolking terug te dringen. Dat blijkt uit een onderzoek van onder anderen de Groningse marketinghoogleraar Peter Verhoef. De resultaten van de studie worden gepubliceerd in het International Journal of Research in Marketing.Dat consumenten meer chips eten zodra ze zijn overgeschakeld op de lightvariant was al bekend, maar nu blijkt dat ze een jaar na die overstap in dat gedrag volharden. Sterker nog, ze eten dan naast de lightvariant ook weer de vertrouwde variant van hun snoep. Gemiddeld kopen consumenten 13% meer calorieën het jaar na de eerste aankoop dan het jaar daarvoor. Verhoef c.s. adviseren de overheid dan ook om voorzichtig te zijn met het aanprijzen van lightproducten.
‘Mensen voelen zich schuldig als ze iets eten waar ze dik van worden, maar als ze overschakelen op light blijken ze er meteen meer van te consumeren. Vervolgens wordt dat een gewoonte, waarbij ze na een jaar niet alleen meer eten van de light versie, maar vaak deels ook weer van de gewone variant.’ Het is voor het eerst dat dit langetermijneffect wetenschappelijk is vastgesteld.
http://www.rug.nl/news-and-events/news/archief2016/nieuwsberichten/lightproducten-leiden-ook-op-de-lange-termijn-tot-overconsumptie
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Stik-stof
Stik-stof
Milieudefensie
spant een rechtszaak
aan tegen de Nederlandse staat om gezonde lucht te eisen. Dat maakt
campagneleider Anne Knol in het televisieprogramma EenVandaag
bekend. Uit metingen door bewoners en Milieudefensie naar
stikstofdioxide in de lucht blijkt dat de staat de Europese
luchtkwaliteitsnorm overtreedt.
“Wij eisen bij de rechter maatregelen die de luchtkwaliteit écht verbeteren. Er gebeurt veel te weinig en dat duurt al veel te lang”, zegt Anne Knol, campagneleider mobiliteit van Milieudefensie. Het ministerie is vandaag op de hoogte gesteld van de juridische procedure.
“Wij eisen bij de rechter maatregelen die de luchtkwaliteit écht verbeteren. Er gebeurt veel te weinig en dat duurt al veel te lang”, zegt Anne Knol, campagneleider mobiliteit van Milieudefensie. Het ministerie is vandaag op de hoogte gesteld van de juridische procedure.
Jaarlijks
overlijden duizenden mensen aan de gevolgen van ongezonde lucht met
daarin onder andere fijnstof en stikstofdioxide. Tienduizenden
mensen kampen met klachten als bronchitis, astma, COPD en hart- en
vaatziekten, zegt Anne Knol. “In Nederland verliezen we gemiddeld
dertien maanden van ons leven door luchtvervuiling". Toch neemt
Nederland nauwelijks maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren.
“Sterker nog, de maximumsnelheid wordt verhoogd naar 130 kilometer
per uur, de invoering van milieuzones wordt gefrustreerd en er
worden miljarden geïnvesteerd in de aanleg van nieuwe wegen. Dat
getuigt van totale minachting van het recht van mensen op
gezondheid”, stelt Anne Knol.
Volgens
Knol was al duidelijk dat Nederland niet aan de wettelijke norm zou
gaan voldoen, terwijl deze Europese norm eigenlijk niet eens
voldoende is om onze gezondheid te beschermen. “We kunnen niet
kiezen welke lucht we inademen. Mensen die in steden of langs drukke
weten wonen, kunnen niet anders dan elke dag al die ongezonde lucht
inademen. Wij eisen daarom bij de rechter maatregelen die de
luchtkwaliteit écht verbeteren.” Milieudefensie begint een
crowdfundingcampagne om de rechtszaak mede te helpen bekostigen.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Pissed off
Pissed off
Op
initiatief van Europees parlementslid Bart Staes (Groen) lieten 48
Europese collega-parlementsleden van alle politieke fracties uit
zeker 13 lidstaten hun urine
testen op residuen van
glyfosaat, het meest gebruikte en waarschijnlijk kankerverwekkende
herbicide. Alle parlementsleden testten positief en hadden een
gemiddelde van 1,7 microgram/liter glyfosaat in hun urine, dat is
een overschrijding met een factor 17 van de Europese drinkwaternorm
van 0,1 microgram/liter.
"Ik
zelf en anderen hadden best hoge waarden. En wij zijn dus 'pissed
off' want net als nagenoeg
alle burgers dit schadelijke middel ongewild in hun lichaam hebben,
willen ook wij dit niet," reageert Staes.
De
politiek symbolische actie werd een maand geleden gelanceerd, toen
de plenaire vergadering van het Europees parlement stemde over een
sterke resolutie die tegen het verlengen van de vergunning voor
glyfosaat pleitte. Vorig jaar klasseerde het IARC nog dat glyfosaat
waarschijnlijk kankerverwekkend is voor mensen.
Het
Biocheck laboratorium in Leipzig, dat de urinestalen analyseerde via
de zogenaamde 'Elisa test', concludeerde: "Alle deelnemers
hadden glyfosaat in hun urine. Dit betekent dat glyfosaat een
gezondheidsprobleem kan vormen voor Europese parlementsleden."
Staes:
"Dit geeft aan dat glyfosaat omnipresent is in ons dagelijks
leven, in het milieu, leefomgeving, voedsel, bier, wijn enzovoorts.
Het doet er niet toe hoe oud je bent, hoe je leeft, man of vrouw:
iedereen heeft dit in zijn lijf, zonder daar om te vragen. Dat is
niet minder dan een grof schandaal."
Het
idee voor deze actie komt van de grootste analyse onder burgers ooit
uitgevoerd. De recente "Urinale 2015” studie, gepubliceerd
door de Heinrich Böll Foundation, toonde dat liefst 99,6% van de
2000 Duitse burgers uit heel Duitsland positief testten op
glyfosaat. Zij hadden vijf tot 42 keer de Europese drinkwaternorm
van 0,1 microgram/liter in hun urine.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Barrières
slopen
Honderden
Britse dubbeldekkers worden uitgerust met de slogan ‘Subhan’Allah’
of ‘Glorie aan Allah’.
Dat meldt de Sunday Times. Het gaat om een initiatief van de grootste
Britse islamitische liefdadigheidsorganisatie Islamic
Relief.
Die wil
in de aanloop naar de ramadan ‘barrières slopen’ en de islam
‘positief onder de aandacht’ brengen. De posters zullen te zien
zijn op bussen in de steden Londen, Manchester, Leicester, Birmingham
en Bradford. Groot-Brittannië telt 3 miljoen moslims waarvan de
helft in de hoofdstad Londen woont.
Moslims
die de advertentie krijgen voorgeschoteld worden er aan herinnerd dat
ze geld moeten schenken aan de organisatie Islamic Relief om de nood
van hun broeders in Syrië te lenigen.
Islamic
Relief moest begin dit jaar nog haar rekeningen bij de HSBC bank
sluiten omdat de bank zich zorgen maakte over de bestemming van het
geld en mogelijke banden met terreurgroeperingen. Ook Israël heeft
Islamic Relief de toegang tot de West Bank verboden omdat de joodse
staat de liefdadigheidsorganisatie ervan verdenkt de terreurgroep
Hamas te financieren. Islamic Relief ontkent dat.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Fêteren
medici
Farmaceutische
bedrijven hebben manieren gevonden om artsen extraatjes te betalen
zonder dat ze dat hoeven opgeven bij het officiële
transparantieregister.
Een deel
van de betalingen loopt via een tussenstation in de vorm van
commerciële, gesponsorde nascholingsbureaus. Dat blijkt uit
onderzoek van de Volkskrant.
Die
bureaus organiseren jaarlijks tientallen cursussen waar artsen
betaalde lezingen houden voor hun collega's. De artsen kunnen daarmee
soms tienduizenden euro's verdienen. Ze worden ingehuurd en betaald
via het nascholingsbureau en niet door de farmaceuten, die de
bijeenkomsten wel stevig
sponsoren. Door het zo in te richten omzeilen de farmabedrijven het
transparantieregister.
Dat register werd vier jaar geleden juist opgezet zodat duidelijk wordt hoeveel geld iedere arts krijgt van de farmaceutische industrie.
Dat register werd vier jaar geleden juist opgezet zodat duidelijk wordt hoeveel geld iedere arts krijgt van de farmaceutische industrie.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Slik je dat? (9)
Slik je dat? (9)
Een
serie fragmenten/quotes uit het boek Slik
je dat? van
Joanna Blythman.
Lastig
Het
grote publiek staat niet te juichen bij het gebruik van chemicaliën
in de voedselindustrie. De fabrikanten weten dat. Vandaar het streven
naar clean label-producten met schijnbaar alleen natuurlijke,
herkenbare ingrediënten die je ook in je eigen voorraadkast zou
kunnen hebben.
Het
weinige wat we kunnen achterhalen over minder zichtbare chemische
technieken achter de schermen van de voedselindustrie – inderdaad
heel weinig omdat ze op de etiketten niet vermeld hoeven te zijn –
is vaak verontrustend. Wil jij weten dat de olie waarmee je bakt, uit
zaadjes is gewonnen met behulp van het giftige oplosmiddel hexaan en
ontgomd is met natriumhydroxide ('caustische soda)? Lik jij je lippen
af als je weet dat het midden van je kersenbonbon vloeibaar blijft
omdat de suiker is behandeld met zoutzuur? En wat ga je dan met die
kennis doen? Eet je dan helemaal geen fabrieksvoedsel meer?
De
meeste mensen kiezen liever een minder radicale oplossing. Kan de
wetenschap geen manier bedenken om het assortiment fabrieksvoedsel,
waaraan we gewend zijn, gezonder te maken? Bijvoorbeeld een
technologisch wondermiddel waarmee fabrieksvoedsel ineens een veel
beter en beschaafder tijdper betreedt, zonder knagende zorgen over
gezondheid en milieu waarmee de oude, impopulaire chemische
beandelingen gepaard gingen?
De
bonte collectie van stoffen waaruit je commerciële enzymen kunt
winnen, roept onvermijdelijk ethische vragen op. Gelovige moslims,
joden en veganisten zouden het verschrikkelijk vinden als ze wisten
dat fosfolipase waarmee hun brood is gemaakt, afkomstig is uit de
alvleesklier van een varken. Maar daar komen ze nooit achter, omdat
de industrie noch de aanwezigheid van enzymen noch hun herkomst hoeft
te vermelden...
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Even
stilstaan
Wekelijks
nadenkertje:
Twee dingen zijn
oneindig: het universum en de menselijke stommiteit. En ik ben niet
zeker over het universum.
Albert
Einstein
In
de kijker:
Gezonde
boeken: http://www.succesboeken.nl
Gezond
verstand lezingen: http://www.project7-blad.nl/page28.html
Voorgaande
afleveringen van de Aleph zijn in te zien op
http://alephinformeert.blogspot.fr
Wanneer je de wekelijkse Aleph niet meer wenst te ontvangen, graag een kort mailtje naar annabelle1946@hotmail.fr
Wanneer je de wekelijkse Aleph niet meer wenst te ontvangen, graag een kort mailtje naar annabelle1946@hotmail.fr
"Aleph" staat
voor het begin, de oorsprong van alle dingen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten