15 apr. 2014

ALEPH Weekoverzicht n° 116 


In de kijker :

* Hep.C doorbraak
* Prikkeltjes
* De ziekte van de eeuw
* Ik stop ermee
* Food Film Festival
* Bijkomende zorg
* Kogel in de nek
* De route van een e-mail
*
Verleende diensten
* Gezond opgroeien (10)
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hep.C-doorbraak

185 miljoen mensen wereldwijd draagt, vaak zonder te weten, het hepatitis c virus bij zich. Volgens de WHO is zo'n 90% te bestrijden met een antiviraal middel. In Europa echter krijgt slechts 2-3% een behandeling.

Dit vindt de WHO veel te weinig en beveelt nu dringend een bloedtest voor risicogroepen aan. 'Klein' probleem: de behandeling is té duur – een 12 weken behandeling met het medicijn Solvadi (sofosbuvir) van Gilead, reeds toegelaten in de USA en Europa, kost maar liefst 84.000 dollar, rond de 1.000 dollar per tablet. De WHO doet nu een dringend beroep op overheden bij het uitstippelen van een wereldwijde strategie om Hepatitis C te bestrijden.


Professor Frederik Nevens, hoofd Pathologie van het U.Z. Leuven, was er bij tijdens het Congres voor Leverspecialisten in Londen en hij vertelde bij aankomst op Zaventem afgelopen zondag enthousiast over deze doorbraak. Over het bijbehorende kostenplaatje werd echter niet gerept, hoewel hij gisteren het volgende op zijn website vermeldde: 'Veel farmaceutische firma's hebben een hepatitis C-medicijn in de pijplijn. Onder druk van die concurrentie zal de prijs omlaag gaan.'

Aanvullende info
* Het Belgische nieuws besteedde hier de laatste dagen volop aandacht aan. Hun Nederlandse perscollega's schijnen hier niet van op de hoogte te zijn.
* Gilead is ook patenthouder van het opnieuw in opspraak gekomen antivirale griepmiddel Tamiflu (aflopend in 2016).
* Is het aanboren van een nieuwe markt met dit Hepatitis C medicijn misschien een reden om het verlies van Tamiflu te compenseren ?
* De Belgische Etienne Davignon zit nog altijd in de Raad van Bestuur Gilead Sciences (voormalig voorzitter Bilderberggroep).
* En wie gaat dat betalen ? Vorig jaar was er nog commotie over het peperdure middel Eculizumab (van levensbelang voor Viktor van zeven jaar) dat de zorgverzekeraar weigerde te vergoeden (tweewekelijkse dosis 9.000 euro).
* Gilead sloot vorige week een deal met Artsen Zonder Grenzen voor de prijs van $900 voor een 12-wekelijkse behandeling (een enorm verschil met de op te hoesten $84.000 voor de rijke landen).

"Forget Me Not" Hepatitis C Disease Awareness Campaign 2014 Gilead Sciences: https://www.youtube.com/watch?v=clxIpJELXE4

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prikkeltjes

* En alweer een prikje minder : in navolging van het besluit in januari 2014 om het HPV Cervarix-schema (GSK) met één prik minder aan te passen, heeft nu ook Sanofi besloten dat 2 (ipv 3) doses Gardasil zal volstaan (dit vaccin wordt ook in België gebruikt) : http://perssupport.nl/apssite/persberichten/full/2014/04/07/Gardasil+Approved+in+the+European+Union+for+a+2-dose+Schedule+in+Children+Aged+from+9+to+13+Years

* HPV-vaccin Japan : na het internationale congres waar de veiligheid van de twee HPV-vaccins (Gardasil en Cervarix) uitgebreid werd besproken en de ouders van meisjes met vaccinatieschade werden gehoord, blijkt het Ministerie van Gezondheid aldaar stilzwijgend akkoord te gaan met het niet openlijk aanbevelen van deze vaccins. Het advies aan de zorgverleners blijft voorlopig van kracht : ouders en meisjes moeten door de zorgverlener vooraf geïnformeerd worden dat het vaccin NIET aanbevolen wordt door de Japanse overheid : http://sanevax.org/japan-hpv-vaccine-controversy/

* Bof onder gevaccineerden : Een recente CDC-studie (4 april 2014) toont aan dat de meeste bofgevallen tijdens epidemieën in Nederland (2009-2012) onder de met 2 doses BMR gevaccineerden te vinden zijn. Alarmerend om te lezen dat men constateerde dat het vaccin significant het risico op bof verhoogt. Opmerkelijk : deze studie werd uitgevoerd door het RIVM, maar niét op hun eigen website terug te vinden : http://wwwnc.cdc.gov/eid/article/20/4/13-1681_article.htm

* Longontsteking door pneumokokken vaccin : VaccinatieRaad in gesprek met… Trouw ging ik naar het consultatiebureau maar het vaccineren schoof ik telkens voor me uit. Het was alsof er geen informatie werd gegeven. Uiteindelijk is Noah pas met  ongeveer 13 maanden gevaccineerd. Hij was altijd super gezond, hij kreeg borstvoeding, biologisch eten en we waren veel buiten. Maar toen kwam de hoest, voor het eerst had hij hoestbuien. De huisarts stelde astma en bronchitis vast en Noah kreeg pufjes: http://www.vaccinatieraad.nl/2014/04/pneumokokken-longontsteking/

* Topzware boete voor Eli Lilly en Takeda : 9 (negen) miljard wordt geëist van deze farmaceuten voor het verzwijgen van het veroorzaken van kanker als bijwerking van hun diabetesmedicijn (Actos). In Duitsland en Frankrijk wordt dit middel al sinds 2011 dringend afgeraden (toenmalige reden: gevaar voor hartfalen). http://www.wanttoknow.nl/nieuws/hoppa-weer-n-record-farma-miljardenboete/


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De ziekte van de eeuw

Allergieën en allergische reacties komen steeds meer voor. Volgens de WHO staan allergieën inmiddels op de vierde plaats van de chronische ziekten wereldwijd. Het lijkt wel of onze leefstijl allergieën in de hand werkt. In de jaren 50, 60 en zelfs 70 waren allergieën nog redelijk onbetekenend. Maar de laatste decennia maken ze een forse opmars door. In Frankrijk is het aantal allergie-lijders de afgelopen 20 jaar verdubbeld tot inmiddels 25 to 30% van de inwoners. De WHO schat dat tussen nu en 2050 de helft van de wereldbevolking ergens allergisch voor zal blijken.

De top-10 van allergenen ziet er volgens Le Figaro als volgt uit:
1. Stof- en huismijten.
2. Stuifmeel en pollen.
3. Voedingsmiddelen.
4. Huisdieren.
5. Medicijnen.
6. Schimmels.
7. Insectensteken.
8. Latex.
9. Cosmetica.
10. Nikkel.

Een theorie die geleidelijk aan meer aanhangers verwerft, is dat wij onze afweer verzwakken door een te 'steriele' leefstijl. We zuiveren ons drinkwater, ontsmetten, pasteuriseren en steriliseren ons een ongeluk en strooien met antibiotica tegen bacteriën en andere micro-organismen, of die nu goed of slecht voor ons zijn. De allergologen vragen het zich inmiddels af, of al die maatregelen eigenlijk niet het omgekeerde, onbedoelde, effect hebben ons kwetsbaar te maken zodat we in steeds heviger mate ten prooi vallen aan allergieën.

Lees verder : http://www.foodlog.nl/artikel/allergieen-en-allergenen/allcomments/#comment-124044

Uitzending Koppen'We eten ons ziek' van 10 april 2014: http://www.een.be/programmas/koppen/we-eten-ons-ziek

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ik stop ermee


Erica Ritzema gaf 29 jaar onderwijs aan kleuters. Afgelopen schooljaar is zij gestopt omdat zij zich niet meer kon conformeren aan alles wat er van haar werd verlangd als leerkracht. Met haar ingezonden stuk ‘Kleuter in Nederland verdient beter’ haalde ze de pers.

Een gedeelte uit haar opzegbrief : "Na 38 jaar lang les te hebben gegeven op een basisschool in Tilburg, waarvan negenentwintig jaar aan kleuters, heb ik besloten aan het eind van dit schooljaar mijn werkzaamheden te gaan beëindigen. Ik kan en wil mij niet conformeren aan de huidige vorm van onderwijs, die mij zo dwingend wordt opgelegd.

Ik herinner me nog levendig de tijd dat ons verweten werd, dat we teveel vorderingen van kinderen vastlegden en geen vertrouwen zouden hebben in de natuurlijke ontwikkeling van het kind.

Nu ben ik beland in een periode, waarin de kleuters de leerstof van groep drie krijgen voorgeschoteld en de resultaten moeten worden geregistreerd in een observatiemodel wat is voortgekomen uit de orthopedagogiek [alsof er alleen nog maar kinderen met afwijkingen zouden bestaan]. Wie hoort in deze situatie nog iets terug over het begeleiden van en het vertrouwen in de natuurlijke ontwikkeling van kleuters? Ik niet. Kinderen zijn gereduceerd tot vaatjes, waarin ik dagelijks van bovenaf opgelegde informatie moet stoppen en daarnaast dien ik onmiddellijk de korte termijn resultaten te registreren.

Onderwijs is dé investering in onze toekomstige samenleving en grote zorgvuldigheid is daarbij geboden. Mijn besluit ligt daarom vast: ik ga stoppen met het geven van onderwijs, ik heb n.l. niets meer te verliezen, mij is alle zin in en van het lesgeven ontnomen.

De kleuter in Nederland heeft zijn bestaansrecht verloren. Ik geef de strijd op.”

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Food Film Festival

Het Food Film Festival in Amsterdam op 9-10-11 mei staat drie dagen lang in het teken van de leukste, lekkerste, mooiste en meest interessante films over eten. Van grappige korte films tot mooie animaties en van spraakmakende documentaires tot ontroerende speelfilms. Op zaterdag 12 april om 12.00 uur gaat de kaartverkoop van start. Bekijk nu vast welke shorts, speelfilms en documentaires je niet wilt missen.

* Korte films over eten, koken, vis en vlees, groente en landbouw, liefde en lust. Shorts zijn er in alle vormen en maten, en kunnen fictie of documentaire zijn.
* Grootse verhalen en meeslepende storylines; in speelfilms is alles mogelijk. Op het Food Film Festival staan ze in ieder geval volledig in het teken van eten.
* Waargebeurde verhalen en actuele situaties; documentaires laten je steeds een nieuw stukje van de wereld zien. Doe op het FFF kennis op over hoe ons voedselsysteem in elkaar zit.

Meer info : http://www.foodfilmfestival.nl/nl/films.html

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bijkomende zorg

Wereldwijd en ook in Nederland gebeurt er veel op het gebied van complementaire zorg. Het betreft zorgvormen en behandelwijzen die vaak ondersteunend aan reguliere zorginterventies worden gebruikt. Voorbeelden zijn ‘natuurlijke producten’ als vitaminepreparaten en voedingssupplementen, mind-body benaderingen als muziektherapie (‘Mozart-effect’), meditatie, acupunctuur en yoga, en manipulatieve en lichaamsgerichte technieken als chiropraxie en massage.

Complementaire zorg wordt vaak ongestructureerd en geïsoleerd toegepast zonder duidelijk bewijs van een veilige en effectieve inzet. Daarom pleit ZonMw voor een kennisprogramma op het gebied van complementaire zorg.

De stuurgroep ‘Implementatie van evidence-based complementaire zorg’ is een initiatief naar aanleiding van het ZonMw-signalement ‘Ontwikkeling en implementatie van evidence-based complementaire zorg’. Een stuurgroep onder voorzitterschap van Ruud Hopstaken buigt zich de komende anderhalf jaar over de voorwaarden die nodig zijn voor een verantwoorde inbedding van de complementaire zorg in Nederland. ‘Ons doel is inzicht krijgen in wat er in Nederlandse zorginstellingen wordt aangeboden en met welke effectiviteit’, vertelt Hopstaken. ‘Daarnaast moet deugdelijk onderzoek worden opgezet naar de positie en waarde van complementaire zorg'.

Lees verder: http://www.medicalfacts.nl/2014/04/09/zorgprofessionals-en-patienten-ondersteunen-initiatief-voor-kennisprogramma-complementaire-zorg/

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kogel in de nek


Dr. Dalbergue, voormalig werknemer/arts bij Merck, doet in een interview in het franse medisch blad Principes de Santé n° 66 van april 2014, in niet mis te verstane woorden, een boekje open over het discutabele HPV-vaccin Gardasil (ook in België voorgeschreven - in Nederland wordt het equivalent Cervarix gebruikt).

Dalberque citerend :
* Gardasil is nutteloos en we betalen er een fortuin voor. En alle experts zijn hiervan op de hoogte!
* We hebben gevallen genoteerd van het Guillain-Barré syndroom, verlammingen van ledematen, multiple sclerose en encephalitis (hersenontsteking).
* Ik voorzie dat Gardasil het grootste medisch schandaal OOIT zal worden.
* De financiële belangen zijn te groot om dit vaccin van de markt te halen.
* In China executeert men misdadigers met een kogel in de nek. Executies worden daar live op televisie uitgezonden, en erger nog, de familie krijgt de rekening van de gebruikte kogel. In mijn ogen vallen 18.000-30.000 doden door een medicijn onder dezelfde noemer: we laten de slachtoffers de prijs betalen van de kogel die hen doodde.

Bron (vertaalde samenvatting) : http://www.initiativecitoyenne.be/article-dr-dalbergue-le-gardasil-sera-le-plus-grand-scandale-medical-de-tous-les-temps-123291358.html

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De route van een e-mail

Elke dag versturen we achteloos miljarden e-mails de wereld over. Die mails leggen enorme afstanden af voor ze een seconde later bij de ontvanger aankomen. Wij volgden een e-mail van begin tot eind en ontdekten: iedere mail die je verstuurt is een potentiële groepsmail, met talloze bedrijven en inlichtingendiensten als mogelijke onderscheppers. Elke mail die je verstuurt heeft de NSA en de AIVD in de cc.

We weten dat ons e-mailverkeer via allerlei andere landen loopt. En dat bij de afhandeling van een e-mail verschillende partijen betrokken zijn. Maar wie dan? Wat doen zij met onze e-mails? En kunnen deze partijen ook de inhoud zien, of alleen de metadata? En waar en wanneer kunnen de inlichtingen- en opsporingsdiensten ons e-mailverkeer onderscheppen?

Het doel van dit uitzoekwerk is om te achterhalen in hoeverre de surveillanceprogramma's van verschillende inlichtingendiensten betrekking hebben op ons. Als bonus kregen we bovendien inzicht in hoe indrukwekkend complex onze internetinfrastructuur is geworden.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Verleende diensten

Ruim tweeduizend artsen hebben in 2013 een bedrag van gemiddeld 2250 euro ontvangen van de farmaceutische industrie voor verleende diensten. Dat blijkt uit gegevens van het Transparantieregister Zorg. In totaal heeft de farmaceutische industrie 33 miljoen euro aan de artsen en instellingen betaald, ongeveer net zoveel als in 2012.

Ruim vijftig farmaceutische bedrijven hebben vorig jaar zo’n 7500 financiële relaties gemeld met ruim 2000 medici en 1200 instellingen. In totaal heeft de farmaceutische industrie 33 miljoen euro aan de artsen en instellingen betaald, ongeveer net zoveel als in 2012. Een kleine 5 miljoen ging naar individuen, ruim 28 miljoen naar instellingen en samenwerkingsverbanden, die gemiddeld 25.000 euro ontvingen.

Van het geld dat naar individuele zorgverleners ging, is overigens een deel toch bij instellingen terechtgekomen, schrijft de Stichting Code Geneesmiddelenreclame, initiatiefnemer van het register, in haar nieuwsbrief over het onderwerp. Sommige artsen maken het ontvangen geld namelijk over naar de instelling waar ze werken. Daardoor kwam 90 procent van de 33 farmamiljoenen (29,7 miljoen) uiteindelijk ten goede aan zorginstellingen.

Het Transparantieregister Zorg moet openheid bieden over mogelijke belangenverstrengeling van medici en ziekenhuizen. Sinds de lancering in april 2013 is het register ruim 70.000 keer geraadpleegd door ruim 55.000 mensen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gezond opgroeien (10)

Tiende en laatste deel van een vervolgserietje met enkele opvallende quotes, visies en stukjes geplukt uit het boek 'U kunt veel meer dan u denkt' geschreven door Hans Moolenburgh sr (met de wel-willende toestemming van de uitgever, de uitgever, waarvoor hartelijk dank).

Wat ik in mijn boek heb opgeschreven lijkt in flagrante tegenstelling tot het sensationele bericht dat in september 2013 triomfantelijk op de televisie en in de kranten werd verkondigd.

Er werden ons pasgeboren jongens en meisjes getoond en er werd verteld dat het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) had berekend, dat de helft van de nu geboren meisjes en een derde van de nu geboren jongens honderd jaar zou worden. Men is hierbij uitgegaan van de sterfte onder de mensen van de afgelopen jaren. Daarbij bleek dat ouderen steeds ouder werden. Iedereen met enig wetenschappelijk inzicht, weet dat zoiets niet mag. Wat men in werkelijkheid heeft gemeten, is het laatste stukje van de generatie die voor de Tweede Wereldoorlog in een gifvrije omgeving met slechts één vaccinatie is opgegroeid, die voedsel at dat niet overvloedig maar 'levend' was, en die bovendien vijf jaar bezetting met op het einde honger (een gedwongen vastenperiode) heeft meegemaakt : een ijzerharde generatie die nu op hoge leeftijd begint uit te sterven.

De natuur laat op de lange duur niet met zich spotten. Als we het vertikken naar haar te luisteren en in onze hoogmoed denken haar aan banden te kunnen leggen, corrigeert zij ons, meestal op hardhandige wijze, want ze is geen zachtzinnige dame.


Hopelijk zullen de dwaasheden waarmee we op het ogenblik bezig zijn niet eeuwig doorgaan – dan ziet de toekomst er op de lange duur hoopvoller uit...

Ik wens u moed, volharding en zegen toe bij uw geweldige taak !

Volgende week het 1e deel uit 'Censuur, wat u niet mag weten over uw gezondheid' van Dr. Gábor Lenkei


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wekelijks ALEPH na-denkertje

De bevolking hoort te weten dat geneeskunde al een tijdlang geen wetenschappelijke studie meer is, maar eerder een opeenvolging of bundeling van op ervaring gebaseerde wetenswaardigheden, een soort van collectieve anekdotes, eerder dan op wetenschappelijk bewezen feiten.
Fernand Haesbrouck

Duizend handen in de kijker : https://www.youtube.com/watch?v=7vs-H7xLnrs
Het beest in de mens in de kijker : http://vimeo.com/73234721
Spirituele beurs in de kijker : http://www.nickysplace.nl/beurs07.htm 

Voorgaande afleveringen van de Aleph zijn te bekijken op de site www.gezondverstandavonden.nl onder de knop 'Aleph', of onder de knop 'Archief' op http://alephinformeert.blogspot.fr/

Wanneer je de wekelijkse Aleph niet meer wenst te ontvangen, graag een kort mailtje naar
annabelle1946@hotmail.fr
"Aleph" staat voor het begin, de oorsprong van alle dingen.

Geen opmerkingen: